2015-07-18 06:15

Så förbereder sig Malmö för Svenska Superligan


Ellen Rasmussen och resten av Malmö FBC gör sig redo för SSL. Foto: Malmö FBC

Malmö FBC gör sig redo för säsongen i SSL. Och nykomlingen kommer att få jobba hårt – vilket laget redan gör på försäsongen.
– Vi tränar både mer och hårdare, säger Malmös Mikael Jeppsson.

Malmö tog sig i våras till SSL-kval, men där förlorade man mot Linköping. Sorgen blev dock kortvarig då Djurgården tackade nej till spel i Svenska Superligan nästa säsong. Malmö fick då platsen – och nu gör sig laget redo för en säsong i högsta serien. Då gäller det att förbereda sig på rätt sätt.
– Ja, vi tränar både mer och hårdare. Vi har varit ganska långsiktiga och höjt träningsdosen år för år, så årets lilla höjning är ett naturligt steg för oss. Vi hade gärna tränat mer, men då tror jag att det hade slagit över negativt. Det svåra är inte att belasta utan att få optimal återhämtning, säger Mikael Jeppsson.

Under sommaren kör laget fem gemensamma pass i veckan. Det är ett klassiskt upplägg med maxstyrka i gym, intervaller, alternativ fysträning, snabbhetsträning och innebandy.

– Vi bestämde tidigt att vi skulle lägga lite extra fokus på uthållighet. Vi använder oss bland annat av ett system för att hålla koll på spelarnas puls under all träning. Det har hjälpt oss mycket när vi ger feedback till spelarna, planerar och genomför passen. 

Laget samarbetar också med Malmö Idrottsakademi som hjälper till med träningsupplägg, styrkeprogram och löpning. Och på Friskis och Svettis kör laget spinningpass.

Malmö är medvetna om att det är en annan nivå på division 1 än SSL. Därför är ledningen noga med att även hålla i gång innebandyspelandet under sommaren. Och det finns flera orsaker till det, menar Jeppsson.

– Det är mest för att hålla i gång handlederna, bryta mönstret och inte glömma "rolighetsfaktorn". Sedan har i alla fall våra mätningar och analyser visat att vissa innebandymoment ger oss lika mycket som en del intervallträning.

Den 9 augusti möter Malmö Tjeckiens landslag i en träningsmatch. Sedan fortsätter uppladdningen inför säsongen i innebandyns finrum. 

Det här var den tionde delen i artikelserien om SSL-lagens försäsong. I morgon presenteras KAIS Mora.

Tidigare presenterade lag i artikelserien om SSL-lagens försäsong:
Storvreta
Dalen (dam)
Helsingborg
Granlo
Uppsala
Dalen (herr)
AIK
Rönnby
Mullsjö


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>