2015-07-22 06:10

Rutinerad profil in i U19-landslagsstaben


Patrik Edgren får jobba vidare med en ny kull efter 96:orna. Foto: Per Wiklund/Privat

Han har spelat på elitnivå i många år och har tunga meriter. Nu står det klart att AIK-profilen Patrik Edgren blir assisterande förbundskapten i U19-landslaget på herrsidan.

37-årige Patrik Edgren har de två senaste säsongerna stått i båset som tränare i AIK, men nu tar han alltså steget till U19-landslaget. Där ska han assistera förbundskapten Markus Puskala under minst de kommande två årens landskamper. För ett tag sedan träffades de för att prata ihop sig – och Edgren var bara positiv.

– Det kändes klockrent från första stund. Det kommer att bli spännande att få arbeta med en person som verkligen är innebandytokig som jag själv, säger Edgren.

AIK-profilen har spelat i det svartgula stället i princip hela karriären och är ett välkänt namn i innebandysverige. Han har två SM-guld och tre Europacup-guld på meritlistan, och sammanlagt drygt 15 år på högsta nivån. Det är rutin och erfarenhet som kommer att bli viktig i landslaget.

– Det var frågetecken hur det skulle bli rent innebandymässigt för mig till säsongen. Men nu dök det upp en möjlighet att fortsätta jobba med innebandyn i en verksamhet som känns spännande och inspirerande. Det kommer att bli väldigt utvecklande också. Det som presenterades av Emil (Risberg, landslagschef) och så som upplägget är passade det väldigt bra in där jag befinner mig nu.

Och samarbetet med förbundskapten Markus Puskala ser just nu ut att kunna fungera riktigt bra också. Trots att de har varit rivaler, Edgren i AIK och Puskala i Storvreta, tror de båda att det kommer att bli en bra dynamik i U19-landslaget framöver. Det intygar Puskala.

– Ja, vi träffades och hade ett superbra möte där vi hade en härlig dynamik och en bra synk. Det intressanta är att han har en landskampsbakgrund, och han har gjort resan som ledare i AIK. Han har alltid varit deras starka ansikte utåt som kapten. De egenskaperna är väldigt viktiga att få in i en stab, säger Markus Puskala.

Och han får medhåll av landslagschefen Emil Risberg:
– Rollen som assisterande förbundskapten för U19-landslaget är en perfekt roll för Patrik, där han kommer att komplettera Markus på ett väldigt bra sätt, säger han.

Edgren har, precis som Puskala, skrivit ett avtal som sträcker sig över U19-VM på hemmaplan i Växjö 2017.
Resten av landslagsstaben är inte klar i nuläget, men väntas presenteras under augusti.

Läs en intervju med den nye förbundskaptenen Markus Puskala här.

Fakta
Namn:
Patrik Edgren
Ålder: 37 år
Bor: Rotebro
Familj: Fru och två barn
Klubbar som spelare: Råsunda, Solna (blev AIK 1996)
Klubbar som tränare: Rotebro P98, AIK
Främsta meriter som spelare: Två SM-guld, tre Europacup-guld, fem A-landskamper


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>