2015-07-29 06:52

HBTQ-acceptansen hög inom daminnebandyn


Jenny Hedlund och Andreas Lundmark tar ut landslagsspelarna efter kompetens - inte läggning. Foto: Per Wiklund

Innebandyvärlden på damsidan beskrivs av många som väldigt accepterande när det gäller hbtq-frågor. Det är något landslagets assisterande förbundskapten/team manager Jenny Hedlund bekräftar.
– Det har varit lika bra i alla tider, säger hon.

Under den här veckan genomförs Pride i Stockholm, där hbtq-frågor står i fokus. Att som idrottare komma ut som homosexuell kan ibland vara svårt – men inom innebandyn på damsidan i Sverige kan det vara lättare. Det menar i alla fall Jenny Hedlund, assisterande förbundskapten/team manager i landslaget.

– Det är väldigt öppet med homosexualitet. Överlag är det ju otroligt öppet i dag i samhället. Jag har faktiskt inte ens tänkt på det i det här (innebandy-) sammanhanget. Vi tar ut tjejerna med anledning av deras kompetens som innebandyspelare, inte vilken läggning spelaren har. Det är helt irrelevant, säger hon.

Hedlund har en lång innebandykarriär bakom sig och har själv varit med och vunnit VM-guld. Hon var en elitspelare under flera år och vet exakt hur innebandyvärlden fungerar. Och hon säger att acceptansen alltid har varit lika hög inom det här ämnet.

– Det har inte funnits några problem. En visar respekt för varandra, det är inga konstigheter. Skulle en göra det till något konstigt skulle det bli konstigt. Det har varit lika bra i alla tider, som jag har tolkat det i alla fall. Tjejerna tänker inte heller på det, vad jag vet.

Ett antal spelare i det svenska damlandslaget är öppet homosexuella, och det tror Hedlund kan ge en positiv effekt på de som söker förebilder. Personer som kanske inte vågar komma ut kan se landslagsspelarna och inse att det är till hundra procent okej att vara homosexuell.

– Folk i allmänhet, alla har idoler. Om en ser duktiga spelare i landslaget som vågar stå för det de är hoppas jag att andra vågar komma ut också.

I morgon på www.innebandy.se berättar landslagsmålvakten Emelie Frisk om hur det var när hon kom ut som homosexuell – och hur bra innebandyvärlden är när det gäller acceptansen.

Hör av dig till forALLball-redaktionen om du har något tips på hur innebandysverige jobbar med hbtq-frågor! Mejla forallball@innebandy.se.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>