2015-07-30 06:47

Frisk: "Blev en lättnad när jag väl berättade"


Emelie Frisk tycker att hbtq-acceptansen är bra inom daminnebandyn. Foto: Per Wiklund

När landslagsmålvakten Emelie Frisk skulle komma ut som homosexuell tvekade hon länge. Men när hon väl berättade för omgivningen om sin läggning fick hon bara positiv respons. Även inom innebandyn.
– Där var det hur lätt som helst, säger hon.

Just nu pågår Pride i Stockholm, där hbtq-frågor står i fokus. I damlandslaget finns ett antal spelare som är homosexuella, och i går på innebandy.se kunde en läsa om Jenny Hedlund, assisterande förbundskapten/team manager i landslaget, som berättade om den höga acceptansen.

Men att från början komma ut som homosexuell är inte alltid helt lätt, fråga bara Emelie Frisk. Landslagsmålvakten hade pojkvän fram till att hon kom på att hon gillade tjejer. Och när det väl var dags att berätta det för sin omgivning tvekade hon, även om responsen bara blev positiv.

– Ja, jag brottades nog en del med det innan jag väl gjorde det. Sedan blev det en lättnad när jag väl berättade. Jag har många vänner som är gay, och de hade så klart stor förståelse. Och även andra vänner och min familj var väldigt förstående. Jag har haft tur. Det är tuffare för andra, säger hon.

Hur var att det att komma ut inför laget?
– Där var det hur lätt som helst. I och med att jag hade flera lagkamrater som också var gay var det ingen big deal i laget.

Frisk intygar, precis som Jenny Hedlund, att acceptansen för homosexualitet inom innebandyvärden på damsidan är hög. Hon har inte någon gång stött på några möjliga problem, i stället har det var lätt hela vägen.
– Jag tror att innebandyvärlden är en av de mest accepterande, i alla fall på damsidan.

Tycker du att det är mer accepterat inom innebandyn än ute i samhället?
– Ja, jag upplever det i alla fall. Det är ju ganska vanligt förekommande inom innebandyn. Många är medvetna att det existerar. Men det har blivit bättre ute i samhället också.

Tror du att du kan vara en förebild för de som har svårt att komma ut?
– Det hoppas och tror jag. Precis som jag själv hade förebilder när jag var yngre. Det är helt okej och inget konstigt, säger Frisk och passar på att hylla Pride:

– Det är fantastiskt att det är så stort som det är. Och inte bara Stockholm, utan i hela Sverige. Vi ska vara stolta att det är så accepterat i Sverige, jämfört med andra länder där de får slita för att arrangera Pride.

Hör av dig till forALLball-redaktionen om du har något tips på hur innebandysverige jobbar med hbtq-frågor! Mejla forallball@innebandy.se.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>