2015-07-03 06:25

Forskaren: "Vi måste gå utanför Sveriges gränser"


Taru Tervo tror att innebandyforskningen kommer att bli större internationellt. Foto: Calle Ström

I tre år har forskningssamordnaren Taru Tervo jobbat på Innebandyns kompetenscentrum med att initiera forskningsprojekt. Nu fortsätter arbetet med specifika fokusområden. Och hon vet att innebandyn måste expandera ytterligare.

För att få till forskning om innebandy krävs så klart pengar, och det är inte alltid lätt att skaffa fram. Så för att komma ut på fältet snabbare finns det många studenter på Umeå universitet, där Taru Tervo jobbar på Innebandys kompetenscentrum, som skriver C- och D-uppsatser om innebandy. Nu försöker även Tervo initiera flera forskningsprojekt utifrån de fokusområden som hon och Svensk Innebandy har kommit fram till.

Under åren 2013-14 var fokusområdena utvärdering och implementering av SIU, en undersökning av energiintag och näringsbalans hos innebandyspelare, man skulle utföra en fysisk kravprofil för landslagsspelare, undersöka skadeuppkomsten för alla licensierade spelare och även effekten av skadeförebyggande träning.

Under 2014-17 fördjupas vissa områden, medan några nya läggs till. Och det som blir otroligt viktigt framöver är kontakten med andra institutioner och universitet. Bara Umeå räcker inte till.

– Vi måste gå utanför Sveriges gränser och eventuellt längre fram söka EU-pengar. Då måste vi ha andra länder som är med på studierna. Det är ett väldigt långsiktigt arbete, säger Tervo.

Publikationen Science of Floorball, som handlar om de hittills skrivna vetenskapliga texterna om innebandy, har laddats ner ungefär 1300 gånger från internet. Det innebär alltså att ett omfattande intresse finns.
– Det är väldigt roligt. Och det kommer att bli ännu bättre, säger Tervo.

I morgon på innebandy.se berättar forskarna Inger Eliasson och Annika Johansson om sin studie som handlar om varför flickor slutar spela innebandy i tidig ålder.

Tidigare #forALLball-texter om forskning:
Så forskar Svensk Innebandy
Tervo ser till att innebandyforskningen ökar


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>