2016-02-03 09:45

Vilka SSL-föreningar klarar elitlicensen i dag?


Foto: Per Wiklund

I dag skulle 5 av 14 herrlag i Svenska Superligan (SSL) klara elitlicensen. Motsvarande siffra är 10 av 14 damlag i SSL. Hur ser det ut idag, och vilka slutsatser kan dras? Och vilka åtgärder måste till?
Vi har kollat läget med Tomas Eriksson, ordförande i Innebandyns förvaltningsråd.
 

– Vi har sedan fyra tillbaka säsonger mätt och analyserat främst SSL och allsvenskan, och mycket går i rätt riktning. Från föregående säsong har antalet herrföreningar i SSL som klarar elitlicensen ökat från 4 till 5, och någon är mycket nära klara av elitlicensen. Men vi ser tyvärr att två föreningar sackat efter rejält och har en brant uppförsbacke, säger Tomas Eriksson och fortsätter:

– Från mätningarnas start ser vi att flera föreningar ligger kvar på 100 procent marknadsintäkter, medan kostnaderna för SSL-laget ökat till 400 procent, vilket ju inte håller i längden. Arbetet mot att uppnå, 1 maj 2019, positivt eget kapital går för långsamt. Och flera SSL-lag kommer inte medges att starta i SSL säsongen 2019 om inget görs.

Tomas Eriksson menar att damernas SSL ser betydligt bättre ut. I dag uppfyller redan 10 av 14 (föregående säsong 9 av 14) elitlicensen, och några ligger väldigt nära.

– Här ser vi tydligt att damlagen har ”rättat mun efter matsäcken”. Det här är mycket bra och damernas SSL är här ett föredöme, säger Eriksson.

Vad händer när elitlicensen gäller fullt ut 1 maj 2019?
– Har man till 2019 ramlat ur SSL kan man inte starta i SSL igen redan samma höst. Samma sak gäller om man föregående säsong klarat sig sportsligt precis över strecket, men inte uppfyller elitlicensen. Då flyttas föreningen ned.

Svensk Innebandy kommer inom kort klargöra och fatta beslut om nedflyttning sker en serie, eller till lägsta distriktsserie. 

Omvänt gäller samma sak i till exempel allsvenskan. I dag gäller att topp 4-lagen kvalar om SSL-platser och oavsett vilka kvalregler som gäller i framtiden, till exempel om ett allsvenskt lag klarat uppflyttning sportsligt men inte erhåller elitlicens får inte uppflyttning ske. Platsen går i stället till nästa lag som klarar elitlicensen.


– Tittar vi på topp 4-lagen i allsvenskan Norra och Södra i dag så klarar inte 1-2 lag i vardera serien elitlicensen. Och de skulle oavsett om man kvalar sig sportsligt upp till SSL inte medges spel kommande (2019) säsong. Men, i skiktet under i allsvenskan finns flera välskötta klubbar som uppfyller elitlicensen, säger Eriksson och fortsätter.


– Man kan nog påstå att ett flertal lag i dagens SSL/allsvenskan kommer att försvinna och ersättas med andra lag som i dag ligger längre ner i serien, men som har bättre organisation. De har därmed bättre förutsättningar för godare finanser.

Elitlicensens fem steg, som beslutades om redan 2014, gäller alla förbundsserieföreningar. Det vill säga SSL, allsvenskan och division 1 dam/herr. De viktigaste sista stegen är att föreningarna den 1 maj 2018 inte får ha skulder inom idrotten (till andra IF/SDF/SF/IFF), samt att från 1 maj 2019 så måste föreningen kunna uppvisa ett positivt eget kapital.

– Rent praktiskt kommer det i april 2017 ges ”varningar”, varpå man innevarande kommande säsong har till nyåret på sig att upprätta ”kontrollbalansräkning” för att påvisa att eget kapital återställts och är positivt. Har det inte sedan återställts till april 2019 (första skarpa året) medges inte start i serien, säger Eriksson och fortsätter:

– Fokus måste nu vara hur vi fixar det här med elitlicensen tillsammans. Vi har tre säsonger på oss. Kan lönetak vara något? Kan tak på transfers/köp av spelare vara något? Hur ökar vi marknadsintäkterna och publikintäkterna, i syfte att SSL/allsvenskan bär sig? En heltidsanställd klubbdirektör? Oavsett vilka förslag som anses bra eller genomförbara måste vi öka tempot och tillsammans, klubb/SEI/förbund arbeta mot målet att vi 1 maj 2019 uppfyller elitlicensen.

Implementeringen av elitlicensen

Säsongen 2014/15
- En gemensam kontoplan för alla innebandyklubbar införs

2015/16
- Ett gemensamt räkenskapsår införs med avslut 30 april

2016/17
- Klubben ska ha en auktoriserad eller godkänd revisor, inga mer dispenser

2017/18
- Klubben ska vara skuldfri

2018/19
- Klubbens egna kapital ska vara positivt

Den 1 maj 2019 gäller sedan innebandyns elitlicens fullt ut.

Kontakt:
Tomas Eriksson, ordförande i Förvaltningsrådet

 


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>