2016-10-14 13:00

Skellefteå värd för U19-Finnkampen 2017


Foto: Per Wiklund

Sveriges och Finlands U19-landslag på dam- och herrsidan kommer till Skellefteå och nya Balderhallen under två dagar (4-5 februari 2017) och möts i totalt fyra matcher. 

Sedan knappt ett år tillbaka har det arbetats med en gemensam evenemangsstrategi för destinationerna i Västerbotten. Därför har man gemensamt kommit fram till att först hålla
Finnkampen för seniorer i Umeå (spelades i september) och nu kommande arrangemang i Skellefteå.  

– Vi är givetvis väldigt glada över att få innebandylandslagen även till Skellefteå. Det är otroligt positivt att vi är i gång med det regionala samarbetet i Västerbotten, jag tror att vi kommer att se många positiva effekter av det framöver, säger Maria Rautio, evenemangsansvarig på Visit Skellefteå AB.

– Vi tror att alla vinner på den här typen av samarbete och tycker det känns bra att Svensk Innebandy hela tiden har varit positiva till den här lösningen. Regionalt så får vi möjlighet att dela på de positiva effekterna det innebär att Sveriges och världens bästa spelare visar upp sig i Finnkamperna här i Umeå och Skellefteå, säger Simon Dahl, evenemangsansvarig på Visit Umeå AB. 

Det här blir första gången något av innebandylandslagen kommer till Skellefteå sedan herrlandslaget spelade VM-gruppspel i Eddahallen i maj 1996. Nu blir det alltså spel i Balderhallen som invigdes i slutet av augusti i år och har kapacitet för 1 001 åskådare.

– Det har gått över 20 år sedan ett svenskt landslag var i Skellefteå. Vi ser verkligen fram emot att komma tillbaka och hoppas på att det regionala samarbetet kring arrangemanget kan bidra till att lyfta såväl detsamma samt stärka sporten i regionen ytterligare, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Göran Harnesk.

Förutom att Sverige och Finland strävar efter att ta hem en prestigefylld seger i Finnkampen blir U19-herrarnas match den 5 februari sista gången Sverige och Finland möts inför VM-turneringen i Växjö 3-7 maj 2017. 

Fakta U19-Finnkampen:
Datum:
Lördag-söndag 4-5 februari 2017
Spelplats: Balderhallen, Skellefteå

Upplägg: Finnkampen för U19-landslagen avgörs genom dubbelmöten, med en dam- och en herrmatch respektive dag.

Spelform: 2 poäng vid seger i match – 1 poäng per lag vid oavgjort – 0 poäng vid förlust – lagen gör upp om en bonuspoäng per match genom en straffläggning som genomförs direkt efter ordinarie speltid (oavsett resultat i matchen).
Totalt fördelas 12 poäng – om poängställningen blir 6-6 efter att samtliga fyra matcher spelats, utses vinnaren i Finnkampen genom den totala målskillnaden. Om målskillnaden också är lika avgörs Finnkampen med en extra straffläggning mellan lagen i den sista matchen.

Övrigt: Tidpunkt för biljettsläpp och exakta matchtider presenteras inom kort.


Balderhallen i Skellfteå.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>