2016-02-11 10:00

KLART: Andreas Lundmark skriver på nytt kontrakt


Andreas Lundmark fortsätter som förbundskapten. Foto: Per Wiklund

Damlandslagets förbundskapten Andreas Lundmark har skrivit på för två nya år. Nu ligger fokus på att ytterligare utveckla både individerna och landslagets spel.
– Jag vill maximera spelarnas prestationer, säger han. 

2013 tog Andreas Lundmark över som förbundskapten i damlandslaget. Redan då siktade Sverige på att ta sitt femte raka VM-guld. Det kom också, i december förra året, när Sverige vann VM-finalen mot Finland i en straffrysare i Tammerfors.

Men Lundmark nöjde sig inte med det. Nu har han skrivit ett nytt tvåårskontrakt – och vill utveckla laget ännu mer.

– Jag vill verkligen det här. Det är fantastiskt roligt och kanske det bästa jobbet man kan ha. Jag var ny i det här när jag klev in för två år sedan, det kändes som jag började på ruta ett. Nu kan jag börja på ruta fem, det är enormt stor skillnad. Nu har jag mer erfarenhet. Nu vet jag vad jag vill och vad vi behöver för att ta kliven för att utvecklas. Det finns mycket att jobba med.

Lundmark menar att han har fått en bra relation med både spelare och ledare under de två åren på posten. Men han anser samtidigt att det finns mer att ge. Både för staben och gruppen som helhet.

– Det handlar mycket om att få ut mer av varje individ, formation och det laget vi har. Jag vill maximera spelarnas prestationer. Det har vi inte riktigt lyckats med, trots att vi vann guld.

Kommer vi att få se nya spelare i landslaget framöver?
– Absolut. Samtidigt, den trupp vi tar ut är den vi tror på just då. Det kommer att vara fokus. Är man med så är man med för att vi tycker att man ska vara med. Det finns väldigt spännande namn som börjar ta, eller redan har tagit, eller kommer att ta de sista kliven till VM om två år.

Nästa gång damlandslaget samlas är i Euro Floorball Tour (EFT) 22-24 april. Då möter man Finland, Tjeckien och Schweiz i Göransson Arena i Sandviken.

– Det blir första EFT på hemmaplan för min del. Det känns jätteroligt och det är nära mitt hem också. Det var bra inramning och bra organiserat när herrarna var där i fjol.

Joakim Lindström, landslagschef, är nöjd med Lundmarks beslut.

– Kontinuitet är något som vi värderar högt då det skapar trygghet och en tydlig förväntan för hela verksamheten. Att vara förbundskapten för ett svenskt landslag är kravfyllt och Andreas har under sina första två år tydligt visat att han är rätt person för uppdraget. Han är en modern ledare som får sin omgivning att växa oavsett om det handlar om spelare eller medlemmar i ledarstaben, säger han och tillägger:

– Förutom vårt mål att vinna mästerskap finns en ambition att hela tiden sträva efter att utveckla vår idrott. Andreas är innovativ, offensiv och tydlig med vad som krävs att spela i ett svensk landslag. Det gör att vi har goda förutsättningar att fortsätta gå först in i framtiden. 

Fakta, Andreas Lundmark
Ålder:
41
Klubbar som spelare: Borlänge SK, IBF Hedemora, Haninge IBK, Storvreta IBK, IBF Falun, IBF Borlänge
Klubbar som tränare: Sex år i IBF Falun dam och herr 2007-2013, två år i Sveriges damlandslag 2013-, tränare för F03/04 och F07/08 i IBF Borlänge. 
Meriter som tränare: 3 SM-brons, 1, SM-silver, 1 SM-Guld, 1 VM-guld


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>