2016-02-24 19:26

"Jag är positivt överraskad"


Ulrica Backlund tillsammans med Thor Guttormsen, Grunden Bois.

I snart tre månader har Ulrica Backlund kartlagt föreningar som jobbar med innebandy för personer med funktionsnedsättning. Och resultatet förvånar henne.
– Jag är positivt överraskad, säger hon. 

Ulrica Backlunds anställning på Svensk Innebandy, som delas med Storvreta IBK, handlar om att kartlägga och skapa en strategi för hur innebandyn ska jobba med personer med funktionsnedsättning. Nu, efter knappt tre månader, har hon genomfört den första etappen.

– Det har varit ganska mycket att sätta sig in i. Det är många olika frågeställningar hur man ska gå vidare. Det jag har gjort i första hand är att jag har kollat upp vad det faktiskt finns i Sverige. Jag var i kontakt med Parasportförbundet och fick en lista, men den var gjord för ganska många år sedan. Men det var intressant att jämföra med den lista jag har nu – det har vuxit mycket, säger Ulrica Backlund.

Hittills har hon hittat 75 föreningar som bedriver innebandyverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Då kan föreningarna ha flera lag också, medan andra är ganska nystartade. Bland dem finns det 38 rena innebandyföreningar.

Den senaste perioden har Backlund rest runt i Sverige och hälsat på olika föreningar. Senast var hon på besök hos Grunden Bois – en förening som värnar om att alla ska kunna vara med i idrottsgemenskapen, oavsett idrottslig förmåga och nivå.

– Det var jättespännande. De sitter på mycket kunskap och erfarenhet, och vänder sig till en stor grupp. Det var intressant att prata med Thor (Guttormsen, Bois grundare) och se hur han tänkte. Han fick även berätta vilka utmaningar de står inför. Det är viktigt att höra vad föreningarna har för behov, och vad Parasportförbundet gör för dem nu och vad de tänker att Svensk Innebandy kan bidra med. 

Backlund ska framöver åka runt i Sverige tillsammans med Parasportförbundet och samtala med föreningar och distrikt kring utvecklingen. De ska besöka Stockholm, Jönköping och Sundsvall.

– Det är ett bra tillfälle att ta del av distrikten och föreningarnas erfarenhet och vilket typ av stöd de efterfrågar. Det är viktigt att vi tar fram gemensamma strategier och metoder för att vi ska lyckas i det här arbetet. 

En av utmaningarna är också hur man ytterligare ska få med barn och ungdomar i innebandyverksamheten. Backlund har noterat att det är ganska hög medelålder på spelarna i lagen.

– Vi får ta med oss att försöka lista ut hur vi får med fler barn och ungdomar i det här. Man kan hoppas att barn med funktionsnedsättning blir inkluderade i den befintliga verksamheten. Men vi vet att det finns barn som inte klarar av det och behöver riktad verksamhet. Där tror jag att det är viktigt att vi tittar på hur man kan jobba med det. 

Över huvud taget, det låter som en bra start på ditt arbete?
– Ja, det har varit en bra start. Föreningarna är väldigt positiva och glada över att Svensk Innebandy tar ett ansvar i frågan. Det är innebandyn och den sociala gemenskapen som ska vara i fokus, inte funktionsnedsättningen. De vill vara där innebandyn är.

För mer information: ulrica.backlund@innebandy.se


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>