2013-02-02 18:15

Dam: Stark mittperiod bäddade för svensk seger

Även damlandslaget åkte på ett tidigt underläge mot Finland i Finnkampen i Borås och låg under med 0-1 efter första perioden. Men Sverige kom ut som ett nytt lag i mittperioden och lyckades vända och till slut vinna med 5-2.


Foto: Per Wiklund.

Anna Jakobsson var närmast ett svenskt ledningsmål när hon i början av första perioden träffade stolpen. Men precis som i de två inledande matcherna av Finnkampen var det Finland som skulle ta ledningen. Med fem minuter kvar av första perioden bågade Tiia Ukkonen in centralt och sköt in 1-0 till Finland, ett resultat som stod sig perioden ut.

- Vi startade matchen bra men sedan börjar vi tappa. Vi blev ett långt lag och de fick spela igenom oss några gånger, säger förbundskapten Curt Söderström.
Sverige höjde sig i andra perioden och fick igång ett kvickare och rörligare passningsspel. Efter halva matchen kom också kvitteringen. Moa Tschöp följde med upp i ett anfall på vänsterkanten och kunde med ett lågt skott sätta 1-1 bakom Laura Loisa i det finska målet.

- Moa Tschöps mål är ett typexempel på det jag vill se. En spelare som kommer i full fart, får bollen i mittzon och går på mål och avlossar skott eller passning, säger Söderström.

Sverige tog kommandot efter målet och tryckte ned finskorna djupt i egen zon långa stunder. Ledningsmålet hängde i luften och det dröjde inte länge innan publiken i Boråshallen fick jubla. Med sju minuter kvar av mittperioden gjorde IBF Faluns Johanna Holmgren, fint assisterad av Victoria Wikström, 2-1 efter ett svenskt mönsteranfall där bollen gick som på ett snöre.

- Jag vill ha rörelse och energi mot mål, något jag pratade om inför andra perioden. Skillnaden blev enorm och vi fick en otrolig scenförändring. Det var riktigt kul att se, säger Söderström.

Tredje perioden började på bästa möjliga sätt för svenskorna. Efter bara nio sekunder slog Mathilda By in 3-1 på en studsande boll i slottet. Målet var Bys första landslagsmål och gav svenskorna ett visst andrum. Med drygt tre minuter kvar av matchen tog finskorna en timeout i en sista satsning. Och den gav omgående resultat. Tid 17.02 kom reduceringen och strax därpå sånär kvitteringen. Men det här var Sveriges match. Josefina Eiremo och Anna Jakobsson fastställde slutresultatet 5-2, båda i tom bur.

- De flesta spelarna visar att man vill vara med i VM. Jag har fått jättepositiva signaler från spelarna, avslutar Söderström.

Matchens lirare i Sverige blev Victoria Wikström. I övrigt kan noteras att Johanna Holmbom klev av med knappt tio minuter kvar av matchen efter att ha gjort illa foten i en oklar situation.

Matchfakta
Sverige-Finland 5-2 (0-1, 2-0, 3-1)

Första perioden
0-1 (14.40) Tiia Ukkonen (Elina Kujala)

Andra perioden
1-1 (29.18) Moa Tschöp (Victoria Wikström)
2-1 (33.31) Johanna Holmbom (Victoria Wikström)

Tredje perioden
3-1 (40.09) Mathilda By (Anna Jakobsson)
3-2 (57.02) Nina Rantala
4-2 (57.54) Josefina Eiremo (Mathilda By)
5-2 (59.43) Anna Jakobsson (Emelie Wibron)

Straffläggning
Nina Rantala -> Miss
Mathilda By -> Miss
Henna Ilmola -> Miss
Iza Rydfjäll -> Mål
Hanna-Mari Uimonen -> Miss

Sverige vann straffarna och får en bonuspoäng i Finnkampen.

Så startade Sverige

Målvakt
Emelie Frisk

Förstafemman
Emelie Wibron
Sofie Andersson
Karolina Widar
Elin Tjärnström
Mathilda By

Andrafemman
Cassandra Edberg
Moa Tschöp
Josefina Eiremo
Victoria Wikström
Johanna Holmbom

Tredjefemman
Iza Rydfjäll
Malin Eriksson
Anna Wijk
Therese Karlsson
Anna Jakobsson

På bänken
Malin Marklund (mv)
Linn Lundström
Sanna Scheer
Amanda Larsson

På läktaren
Jenny Gustafsson
Frida Lindgren


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>