2017-12-01 06:53

Sista showen för Andreas Lundmark


Andreas Lundmark, redo för sista showen. Foto: Per Wiklund

I dag inleder Andreas Lundmark sin sista show med damlandslaget. Efter fyra år som förbundskapten gör han i och med VM sina sista matcher. Och det är med delade känslor.

Klockan 15.00 i dag spelar Sverige VM-premiär mot Tyskland i Bratislava. För två år sedan tog Andreas Lundmark laget till VM-guld i finska Tammerfors, och nu är jakten i gång igen.

- Ett VM är underbart att vara på. Att få jaga ett guld. Det är därför man håller på med elitidrott, säger han.

Efter VM slutar Lundmark som förbundskapten i damlandslaget, och blir i stället assisterande förbundskapten i herrlandslaget. Så, vad har hänt under hans sejour vid rodret?

- Det här gänget har under de här åren varit otroligt giriga och ödmjuka till sin egen utveckling. Det är det jag tycker om att jobba med. De har varit fantastiska, säger Lundmark och diskuterar varför Sverige faktiskt är så bra – och överlägsna:

- Vi är överlägsna för att vi gör ett bra jobb. Spelarna gör ett oerhört jobb med sin egen utveckling. Därför är vi överlägsna. Det är inte helt klart att vi hade varit överlägsna om vi inte hade jobbat så bra. Det blir härligt att börja jobba med herrlandslaget, men det är det här jag delvis kommer att sakna.

Senast damlandslaget förlorade en match var i Finnkampen i september 2015. Efter det har Lundmarks lag radat upp segrar. Sverige har vunnit Euro Floorball Tour, Finnkampen – och så klart VM som avgjordes i december 2015.

Vad har utvecklats sedan det guldet?
- Jag tror att vi mest har utvecklat på individnivå, i hur de tekniskt och fysiskt i smådetaljer i spelet blivit lite, lite bättre hela tiden. Det gör att vi kan spela en fartfylld, snabb innebandy. Det handlar om att utveckla individerna i vardagen. Det är så vi har tänkt och jobbat. Då får man resultat därefter också.

Se Sveriges VM-premiär mot Tyskland klockan 15.00 på TV12/cmore.se.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>