2017-12-09 11:10

Poängdrottningen Wibron kan bli historisk i VM-finalen


Emelie Wibron (26) och resten av hennes femma. Foto: Per Wiklund

Hon snittar fem poäng per VM-match och kan slå ett häftigt rekord i dag. Emelie Wibrons VM ska krönas med ett guld – och förhoppningsvis en plats i historieböckerna.

Inför VM-finalen i dag har Sveriges forward Emelie Wibron gjort makalösa 25 (12+13) poäng. Ett snitt på fem poäng per match, alltså.

- Det är mer än vad jag hade förväntat mig. Det har gått bra och vi har bra stäm, bolltempo och fart i vår femma, och skapat mycket framåt. Då rullar det in en del poäng, säger hon.

Ja, Wibrons femma har gjort riktigt många poäng i det här mästerskapet. Hennes radarpartner i anfallet, Sofia Joelsson, har gjort 13 (9+4) poäng. Centern Alice Granstedt har gjort 9 (4+5).

- Jag tycker att hela vår femma har fungerat riktigt bra hittills under VM. Det är den viktigaste matchen i dag och det är klart att det är bra att ha med sig en bra känsla in i den, säger Wibron.

Wibron har tre tidigare VM på sitt cv. I samtliga har hon spelat back, och som mest gjort 14 poäng. Så, är framgångsreceptet att spela forward?

- Om vi bara utvärderar det i att producera framåt så är det klart att jag har gjort det i större utsträckning nu än tidigare. Men för att jag ska vara nöjd med mitt spel är det flera saker som spelar in. Jag har faktiskt under det här mästerskapet varit nöjd med mitt spel generellt. Med mitt försvarsspel och ett hårt jobb i backchecking.

Om Wibron gör ytterligare en poäng i dagens VM-final mot Finland slår hon dessutom ett häftigt rekord. Redan nu är Emelie Lindströms svenska rekord på 25 poäng i ett och samma VM tangerat. I dag kan Wibron bli ensam på toppen.

- Men det i sig är inget jag fokuserar på. Det är klart att jag verkligen vill att vi vinner matchen i dag. Då är det klart att det bidrar om vår femma fortsätter att producera framåt. Vi ska göra vårt bästa.

Du gjorde mål i VM-finalen 2015. Blir det ett till i dag?
- Ett mål skulle jag väl kunna säga att jag hoppas att det blir.

Och Sverige vinner VM-guld?
- Det är målet, absolut.

VM-finalen mot Finland sänds på TV12/cmore.se klockan 17.00.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>