2011-12-26 21:30

Superligans streckstrider blir allt jämnare

Efter annandagens superligaomgång har majoriteten av lagen spelat 15 matcher i årets superliga som känns jämnare än på länge. Alla slår alla och båda streckstriderna känns oförutsägbara.

Linköping vann på annandagen den oerhört viktiga sexpoängmatchen mot IBK Dalen efter att Jonas Ågren avgjort matchen i den tredje perioden.

–     Det smakar gott med seger såhär direkt efter jul, säger Marcus Johansson d.ä.

Matchen var en tillknäppt historia med lugnt tempo och två lag som låg bra till i sina positioner defensivt. Detta medförde att det bara sköts 42 skott på mål i matchen och därför blev underhållningsvärdet inte allt för högt. Segern innebar att IBK Dalen och Linköping IBK bytte plats i tabellen och efter snart 15 omgångar är det sju lag som slåss om de fyra sista slutspelsplatserna.
 
–     Det är klart att några av lagen har underpresterat lite men samtidigt är serien oerhört jämn. Lagen kan inte gå in halvlojt till match. Tabellen, som den ser ut just nu, har skapat en situation som varken Dalen, Warberg eller AIK är vana vid, säger Johansson.

Linköping däremot är stekheta för tillfället och har vunnit fem av sina sex senaste matcher.

–     Såklart oerhört skönt. Vi är inne i ett bra flow just nu och det hoppas jag att vi kan behålla. Idag var ju dessutom Martin (Karlsson) borta och det tycker jag är ett styrkebesked att vi klarar oss även då, men såklart hoppas jag att han är tillbaka till nästa match, säger Johansson.
 
Tyngre är det för IBK Dalen som bara vunnit två matcher under ordinarie tid sedan den 23 oktober och laget, som många hade tippat betydligt högre upp i tabellen, riskerar att bli av med sin slutspelsplats om Warberg skulle vinna sin släpande match mot just Linköping.Mattias Wallgren och hans IBK Dalen är högst delaktiga i den jämna streckstriden. Foto: Lars Lindberg


–     Vi har ju tur som fortfarande är med på slutspelsplats. De andra kunde ju ha dragit ifrån om det hade velat sig illa. Vi har fått en livlina till, men självklart, vi måste börja göra mål igen. Idag släppte vi in tre mål och då ska man vinna en innebandymatch, men tyvärr lyckas vi inte trycka in bollarna framåt. Vår plan var att spela tätt och kontra, det tyckte jag fungerade bra, men vi gör bara inte mål på våra chanser. Tur något man förtjänar och tyvärr jobbar vi inte tillräckligt hårt just nu, säger Dalens landslagsman Mattias Wallgren.
 
Laget har gjort tredje minst mål i serien och det har blivit ett problem för laget.

–     Jag känner faktiskt ingen panik och jag tror inte att det är många i laget som gör det heller. Vi börjar känna oss väldigt trygga i vårt försvarsspel. Sedan finns det en del att göra offensivt. Vi har inte lagt speciellt stor vikt vid offensiven ännu utan börjar nöta på det ganska nyligt. Vår grundprioritet var att sätta defensiven. Sedan har vi sagt att vi måste ha tålamod med spelsystemet. Inför säsongen sa vi att kommer inte resultat i början så, fine. Det är i februari och framåt vi ska vara som bäst, säger Wallgren.

Hur ser du på tabelläget, Mattias?
–     Jag tror att det kommer vara jämt ett tag till. Just nu slår ju alla lag varandra. Vi har en match kvar mot alla de lagen som kämpar om slutspelsplats som oss och vinner vi de ska det inte vara något problem. Det hela ligger väldigt mycket i våra egna händer. Men det är ju ingen hemlighet att vi måste höja oss, det är ett som är säkert. Vi vet att det finns potential i trupp och förr eller senare, om vi jobbar vidare, kommer det att släppa.

Även Marcus Johansson d.ä. tror på en extraordinärt jämn superliga som kommer avgöras i de absolut sista omgångarna.

–     Topp fyra känns ganska klara. Resten tror jag kommer avgöras i de sista omgångarna. Men något lag som vant sig vid att spela slutspel kanske inte klarar det. Om det blir Dalen, AIK eller Warberg vet jag inte, men inget lag har råd med några längre dippar i år. Det kommer bli oerhört tajt i alla fall, säger Johansson.
 
**
 
Storvreta vann mot AIK. 5-3 slutade matchen och Storvreta befäste därmed sin serieledning.
 
**

Ny tvåa i serien är dock IBF Falun efter att ha besegrat IK Sirius med 7-4. Rasmus Enström stod för tre nya poäng i matchen och leder därmed, återigen, poängligan på 44 poäng fördelat över 25 mål och 19 assist.
 
**

Tyresö Trollbäcken vann nykomlingsmötet med Jönköping med 7-3 och stärkte därmed sin slutspelsposition ordentligt. Nykomlingen ligger femma i serien med två poängs marginal ner till Helsingborg och Linköping som närmast jagar.

**

Hide-a-lite Mullsjö stod för omgångens skräll då laget hemmaslog Warberg med 3-2. Emil Kihlblom blev matchhjälte med sitt segermål i den tredje perioden där Mullsjö vände matchen från underläge 1-2 till seger med 3-2. Mullsjö knappade därmed in på Umeå City och AIK ovanför nedflyttningssträcket i och med Pixbos seger över Umeå i Gammlia Arena.
 
**

Caperiotäby hämtade in ett tremålsunderläge i den tredje perioden mot Helsingborg. Trots det vann FC Helsingborg extrapoängen tack vare juniorlandslagsspelaren Mattias Bremer.

Författare: Lars Lindberg
 


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>