2011-12-28 15:00

Curt Söderström ny förbundskapten

Svenska Innebandyförbundet har utsett Curt Söderström till ny förbundskapten för damernas innebandylandslag.

54-årige Curt Söderström har under 2000-talet haft stora framgångar med Umeålaget Iksu; under fyra SM-slutspel blev det tre guld och ett silver. Därefter har Curt flyttat söderut och tagit sig an utmaningen att träna Warbergs damer i division 1.

Efter att ha ingått i Svenska Innebandyförbundets analysgrupp vid den senaste VM-turneringen har han nu utsetts till ny förbundskapten efter Jan-Erik Vaara.

– Jag vill till att börja med lyfta fram den positiva processen som vi har haft innan utnämningen av Curt som förbundskapten, säger Svenska Innebandyförbundets Utvecklings- och landslagschef Emil Persson och fortsätter:

– Den här processen har varit viktig i att verkligen hitta rätt person för att leda Sveriges damlandslag i innebandy, där inte minst analysen från VM i Schweiz hade en avgörande betydelse.
 


Vid årsskiftet tillträder Curt Söderström som ny förbundskapten för damlandslaget. Foto: Mats Ragnarsson.

 
Persson är övertygad om att Curt Söderström kommer att göra ett kanonbra jobb som förbundskapten.

– Han har ett tydligt ledarskap, med erfarenhet av att vinna mästerskap och att bygga ett lag av starka och målmedvetna individer. Men han har också en stor styrka i att utveckla och lyfta individer mot nya höjder, vilket blir ett viktigt arbete i landslaget.

Curt Söderström själv om sitt nya uppdrag:

– Jag har fått förmånen att få det finaste uppdraget inom innebandyn, och jag förutsätter att alla elitspelare i Sverige också ser landslaget som det finaste som finns. Vi har startat resan mot totalinnebandy. Vi har kommit en bit på väg men vi har en bit kvar till fulländning.

Varför har du tackat ja?
– Utmaningen. Jag älskar utmaningar. Det fanns utmaningar i Iksu och Warberg. I damlandslaget är den stora utmaningen hur man kan få de som är bäst att bli ännu bättre.

Hur?
– Det handlar om att utveckla spelet på små ytor. Spelarnas teknik och glädjen i utförandet kan utvecklas.

Anställningen är på 60 procent och sträcker sig över VM 2013. Det är första gången som Svenska Innebandyförbundet verkligen anställer en förbundskapten.

– Intentionen är dock att samarbetet ska vara i fyra år, och det är också efter en fyraårsplan som Curt planerar och genomför verksamheten, berättar Emil Persson.

Curt kommer att fullfölja sitt uppdrag i Warberg IC säsongen ut.

– Dock får vi möjligheten att använda Curt i sin nya roll som förbundskapten redan från den 1 januari. Det innebär att han kommer att kombinera tränaruppdraget i Warberg med förbundskaptensuppdraget fram till den 30 april, säger Emil Persson och vill också framföra ett stort tack till Warberg IC för deras positiva inställning till att lösa situationen.

Processen kring övriga medlemmar i landslagets ledarstab beräknas vara klart och offentliggöras inom kort.

Läs mer:
Förbundskaptener genom tiderna


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>