2007-12-27 11:59

"Tvungen att ta mer ansvar i år"

Inför säsongen tappade Falun många namnkunniga spelare och laget har inte nämnts som förhandsfavoriter till SM-guldet.  Det har gått bättre än väntat, mycket tack vare nyblivne landslagsforwarden Malin Dalbjer. innebandy.se har fått en intervju med Malin.

Vad är anledningen till din succéartade inledning?
- Visst har det gått bra, men jag tycker ändå inte att det har gått så där jättemycket bättre än förra året. Jag har gjort mer poäng och då syns man mer. Eftersom vi tappade många etablerade spelare har jag varit tvungen att ta mer ansvar i år.


Malin Dalbjer

Född:
 7 oktober 1984.
Position: Forward.
Klubb: IBF Falun.
Moderklubb: Högdalen AIS.

 

Ni anser att ni inte är favoriter i år, motståndarna menar att ni visst ska finnas med i favoritsnacket. Hur är det egentligen?
- Vi har verkligen inte ett lag som ska bära favoritskapet. Vi har varit nära att ta poäng mot topplagen flera gånger, men vi ligger femma i tabellen och det är ungefär så bra jag anser att vi är. Vi har fyra-fem namnkunniga spelare och en hel del juniorer. Det har gått bättre än vad jag trodde. För föreningen är det bra att de kan lyfta upp juniorer och inte bara värva spelare.

Vilka lag gör upp om SM-guldet?
- Det blir Balrog och Rönnby som möts i Globen. Balrogs lag är egentligen helt outstanding och det är en stor flopp om de inte vinner guldet. Rönnby har ett bra lag med många matchvinnartyper. Pixbo och Iksu har inte imponerat på mig när vi har mött dem.

Du har varit på en semesterresa till Thailand och missat seriematcher och en landskamp. Var det ett svårt beslut att åka?
- Egentligen inte. Min mans mamma fyllde 50 år och livet är mer än innebandy. Vi planerade dessutom resan innan säsongen startade och klubben visste om att jag skulle åka när jag skrev på kontraktet. Jag har aldrig tidigare åkt mitt i säsongen och ibland behöver man vara ledig också.

Tre landskamper är ditt facit i blågult. Är du orolig över att förbundskapten Jan-Erik Vaara ratar dig nu när du åkte utomlands istället för att vara med i Finnkampen?
-  Vaara ringde mig när jag tackade nej och jag tror att han förstod mig. Att jag inte hade bokat almanackan efter landslagets schema. Jag var ju inte med i landslaget när resan bokades.

Du har endast representerat en klubb tidigare, Högdalen. Vilken är skillnaden mellan Högdalen och Falun?
- Det är en stor skillnad. Högdalen gjorde aldrig någon egentlig elitsatsning utan det var mest föräldrar som jobbade i föreningen. Det fanns ingen riktig organisation och inga pengar heller. Hallen var sunkig. I Falun brinner många för innebandyn och hallen är fräsch. Det finns ett aktiebolag bakom Falun och en fungerande styrelse. Media skriver ofta och mycket om lagen.

Din make, Kimmy Dalbjer, tränade dig i både Högdalen och Falun. Hur är det att ha sin man som tränare?
- Det har verkligen gått jättebra och aldrig varit jobbigt. Många har undrat om det aldrig blir för mycket, men det har det inte blivit. Nu när jag inte har Kimmy som tränare tycker jag att det är ganska skönt. Det är kul att höra en annan röst och jag är som vem som helst i laget. Tidigare har det varit svårt att ha åsikter i omklädningsrummet, för om jag till exempel har tyckt samma sak som Kimmy, har det känts konstigt att inför laget hålla med honom. Det har varit bättre att vara tyst och ligga lågt.

Det pågår en debatt om det hårdare spelet inom innebandyn. Vad anser du?
- Jag tycker inte att det har blivit hårdare spel. Jag vill inte att det ska bli sönderblåsta matcher och man får väl lära sig att finlira i tufft spel. Daminnebandyn drabbas sällan av skador och det är ingen som medvetet går in för att skada andra.

Du höll tidigare på med friidrott. Vad är det snabbaste du har sprungit på 60 meter?
- Det var i och för sig länge sedan, men jag sprang på 8 sekunder och lite till.

Att du är snabb vet vi, men berätta något innebandy-sverige inte vet om Malin Dalbjer?
- Jag pluggar ekonomi, är kristen och en shopaholic, åker till Stockholm så ofta jag kan, har fyra syskon, försöker lära mig att spela piano, har gått i musikskola och har alltid sjungit.

Till sist, vad hoppas du 2008 innebär för dig?
- Givetvis vill jag vinna ett SM-guld, speciellt att få spela i Globen. Jag hoppas att slippa åka ur mot Iksu, vilket vi har gjort tre år i rad. Det vore kul att få fortsatt förtroende i landslaget. Privat avslutar jag mina studier till sommaren och hoppas få jobb och köpa ett hus här i Falun.

Den 13 januari möts Balrog och Falun i Täljehallen.


Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>