2015-08-01 06:54

Kaptenen: "Hoppas någon vågar gå i bräschen"


Landslagets kapten Johan Samuelsson tror att utbildning från tidig ålder gällande hbtq-frågor är viktigt. Foto: Per Wiklund

Innebandyn behöver en ”Anton Hysén”. Det tror landslagets kapten Johan Samuelsson är nödvändigt för att öka hbtq-acceptansen inom herrinnebandyn framöver.

Det är allmänt känt att det finns flera öppet homosexuella inom damidrott än i herridrott. Samma sak gäller inom innebandyn. Bara i damlandslaget är flera öppet homosexuella och enligt assisterande förbundskaptenen Jenny Hedlund och målvakten Emelie Frisk har det aldrig funnits några problem med det.

Men inom herrinnebandyn är det många procent färre som har kommit ut. Där är det inte ett lika öppet klimat – ännu. Dock tror herrlandslagets lagkapten Johan Samuelsson i alla fall att stora kliv har tagits de senaste åren.

– Alla spelare jag har mött är väldigt öppna och tillmötesgående. Det spelar ingen roll vad en gillar. Jag är övertygad om att det skulle bli helt accepterat inom herrinnebandyn på alla sätt och vis om det blev öppnare. Det är jag inte ett dugg orolig för, säger han.

Förekommer det att du hör ord som ”bög” användas som skällsord på planen?
– Jag vet inte om jag har hört det någon gång. Det är mer könsord som sägs. Jag tror att det är vanligare i utvecklingsåren när spelarna är osäkra på sig själva.

För några år sedan kom fotbollsspelaren Anton Hysén ut som homosexuell, vilket blev rejält uppmärksammat. Och det är det som borde till inom innebandyn också, tycker Samuelsson. Någon profil som kan komma ut och visa att det faktiskt är helt normalt att vara homosexuell.

– Samhället har blivit mer accepterande. Nu hoppas jag att någon vågar gå i bräschen. Det skulle bli mer naturligt och flera skulle våga komma ut. Och det hade ju inte varit några konstigheter, det är bara en spelare i laget som vilken annan som helst.

Stockholmsklubben Älvsjö AIK ska på sitt träningsläger i mitten av augusti bjuda in två föreläsare från SISU, som ska diskutera hbtq-frågor med medlemmarna. Och de lägger fokus på att utbilda de yngre spelarna i ämnet – något som Samuelsson också tror är ett vinnande koncept.

– Det är nyckeln. Att någonstans nå barnen när de är i en utvecklingsfas. Att få dem att förstå att så här ligger det till. Det Älvsjö gör är perfekt.

Till vardags är landslagskaptenen högstadie- och mellanstadielärare. Där får han ibland höra ”bög” och annat användas som skällsord. Då gäller det att ta diskussionen med eleverna.

– Det är klart att det behövs. Vi har som uppgift att forma goda samhällsmedborgare. Det är en självklarhet i värdegrundsfrågorna att beröra det, säger han och fortsätter:

– Det kan förekomma skällsord inom skolan. Det är det jag menar med att barn i utvecklingsfasen inte vet vad de slänger sig med för ord. Det är det som är grejen, att vi måste belysa innebörden av orden. Det är där vi ska lägga krut.

Tidigare #forALLball-texter om hbtq-frågor på innebandy.se:
HBTQ-acceptansen hög inom daminnebandyn
Frisk: "Det blev en lättnad när jag väl berättade"
Älvsjö AIK utbildar hela föreningen i HBTQ-frågor


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>