2015-08-02 06:42

Här är laget som vänder sig till hbtq-personer


Stockholm Snipers under QueerGames i Bern 2014. Foto: Stockholm Snipers

Innebandyn är bra – men kan bli bättre – på att hantera hbtq-frågor. Det menar Patrik Ekengren i Stockholm Snipers, ett lag som vänder sig till hbtq-personer men som välkomnar alla med en öppen attityd kring hbtq.

Idrottsrörelsen i Sverige har blivit bättre på att jobba med hbtq-frågor de senaste åren. Inom innebandyn har det genom alla år varit accepterat och öppet med homosexualitet, i alla fall på damsidan. Men på herrsidan finns det fortfarande mer att önska när det gäller medvetandegraden.

2003 bildades Stockholm Snipers, en idrottsförening som välkomnade alla med en öppen attityd kring hbtq-frågor. Först var det bara ett ishockeylag, men sedan utökades verksamheten och då skapades också ett innebandylag.

– Vi vill fungera som ett bra exempel med en öppenhet som inte finns fullt ut i idrottsvärlden, säger sektionsledaren Patrik Ekengren.

Homosexualitet är mer öppet inom damidrott än inom herridrott, det håller Ekengren med om. Men hur det problemet ska lösas är svårt, menar han.

– Av någon anledning blir det mer laddat där. Det blir svårare och mer provocerande. Det är så jag upplever det generellt i samhället också, att det är svårt att acceptera. Även om jag tycker mig se en enorm förbättring de senaste 10-15 åren. Det börjar normaliseras mer och mer. Sverige är trots allt ett väldigt öppet samhälle.

Stockholm Snipers innebandylag har spelat i ett mixlag i Korpen under några säsonger. Alla är välkomna i laget, det spelar ingen roll om spelarna är straighta, homosexuella eller något annat.
– Det finns ett värde i att finnas och synas och agera förebilder.

Har ni stött på några problem under matcherna?
– Överlag är det inga konstigheter, många vet vad Stockholm Snipers är. Men Korpen är Korpen, ibland blir det grinig stämning. Någon enstaka gång har någon av våra spelare fått ett tillmäle. Och några tjejer har fått några elaka kommentarer från andra lag. Men de allra flesta gånger har det fungerat bra, säger Ekengren och tillägger:
– Men det finns fortfarande attityder att förändra.

Ekengren tror att det finns ett stort dolt problem när det gäller öppenheten kring homosexualitet. Många spelare är inte bekväma med att vara öppna inför sina lagkamrater, vilket hänger ihop med att de kan bli förminskade och att det kan komma nedsättande kommentarer.

– Innebandyn ligger lite bättre till. Andra sporter har en överdriven machokaraktär.

Hur tycker du att innebandyn ska jobba framöver med de här frågorna?
– En måste uppmärksamma frågan, bara genom att synas tänker folk till. Det är en väldigt viktig process. Det gäller att bygga upp folks mogenhet i frågan, så att de är bekväma med att vänner har olika sexuella läggningar. Självklart finns det andra sätt också. Utbildningar för idrottsledare till exempel, framför allt inom ungdomsidrotten så att en kan uppmärksamma olika tendenser.

På torsdag och fredag deltar Stockholm Snipers med två lag i den stora internationella tävlingen Eurogames i Stockholm. Då spelar de i Enskedehallen mot andra hbtq-lag från Finland, Ryssland, Schweiz och Norge.

Tidigare #forALLball-texter om hbtq-frågor på innebandy.se:
HBTQ-acceptansen hög inom daminnebandyn
Frisk: "Det blev en lättnad när jag väl berättade"
Älvsjö AIK utbildar hela föreningen i HBTQ-frågor
Kaptenen: "Hoppas någon vågar gå i bräschen"


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>