2010-08-18 14:25

Inställningen ska lyfta Täby

innebandy.se startar idag nedräkningen inför landets högsta serier. Först ut är Täbys damer i Elitserien och tränaren Roger Östergren tycker sig ha märkt en förbättrad inställning på träningarna:  ”Vill man inte förlora på träningarna, utvecklas man”.

      Diskutera artikeln på Facebook

 

Kajsa Åkerman är en Täbyspelare som blir bättre och bättre. Foto: Kenneth Strignérus.


Du tog över som tränare för Täby inför föregående säsong. Hur var fjolåret?
– Täby är ett lag som alltid har spelat likadant och som haft samma inställning till det de håller på med. Förra säsongen kom jag till Täby och försökte ändra på det och det blev inte lika lätt som jag trodde på förhand. Tjejerna förstod mina tankar, men det var ändå tufft och tog mycket energi. De tre kvartsfinalmatcherna mot Rönnby var våra bästa matcher på säsongen och den avslutningen gör att vi verkligen ser fram emot denna säsong.

Du har fått en ny assisterande tränare vid din sida. Vad kan du säga om Tomas Davies?
– Tomas är en ung, ambitiös och professionell tränare. Han är väldigt duktig för att vara så ung och är en kommande stortränare. Förra året tog jag hand om allt, men jag tycker inte att jag är en bra tränare utan en bättre coach. Därför ska jag i år koncentrera mig på spelarnas personliga utveckling, spelsystemet och agera huvudcoach. Davies ansvarar för träningarna, men vi bollar med varandra om alla bitar.

Spelaromsättningen är relativt stor i Täby. Ni tappar bland annat landslagsmeriterade Sara Bergström som ska studera och Emma Rothoff som går till konkurrenten Djurgården. Vilken är den mest kännbara spelarförlusten?
– För mig är det Lisa Nerell som ska plugga i Uppsala. Hon är en mycket duktig allroundspelare och i spelet utan boll finns det ingen bättre än henne. Att tappa spelare är ju på både gott och ont eftersom flera spelare som har varit med länge har lämnat och vi kan radera ut det gamla tänket och få in mer jävlar anamma i laget. Nu smälls det på under träningarna, allting går fortare och spelarna utbildar varandra mer än tidigare. Självklart finns det flera spelare som vi kommer att sakna. Alla spelare som vi tappar känns ju, men det kommer många starka spelare underifrån.

Matilda Rotevall återvänder efter en lyckad säsong i finska NST och Ida Linné ansluter från RIG. Vad tillför dessa spelare?
– Det är otroligt intressanta spelare bägge två. Matilda kommer att växa ännu mer efter hennes vistelse i Finland, då hon för första gången fick bo själv och kom hem med ett helt annat självförtroende. Ida har en fantastisk vinnarskalle och kommer vara jättenyttig för vårt lag.

Rotevall spelade i Balrog innan hon bytte till er och nu går backen Emma Rothoff till just Balrog. Är det tuff konkurrens om spelarna mellan er stockholmsklubbar i Elitserien?
– Klart att konkurrensen är hård främst om de riktigt bra spelarna. Vi vänder oss mot Uppsala där det finns många bra spelare och de har närmast till oss. Framför allt handlar det om att ta hand om våra talanger som kommer underifrån. Vi ska inte behöva ta in så många spelare utifrån med tanke på den verksamhet vi har.

Vilka spelare bör publiken hålla ett extra öga på?
– Kajsa Åkerman blir bättre och bättre för varje säsong och gjorde landslagsdebut förra säsongen. Sara Hjorting känns motiverad och trygg i laget, vilket kommer att utveckla henne. Sandra Håkansson kom från Karlstad förra säsongen och hade hemlängtan och tufft personligen. I år verkar hon ha landat och det ska bli intressant att se vad hon kan åstadkomma den här säsongen.

Vilken är er målsättning?
– Vi har inte bestämt den än, men vi åker på svetsarläger till Oxelösund till helgen och ska då diskutera sådana frågor.

Hur ska Täby ta ett kliv i utvecklingen? Är det någonting i spelet som ni ska förändra?
– För oss handlar det om att det måste finnas en vilja att göra bra ifrån sig och vinna på träningarna, likväl som på match. Vill man inte förlora på träningarna, utvecklas man. Man måste ha stolthet i det man håller på med och alltid göra sitt bästa. Det har tidigare varit lite för bekvämt på träningarna, men nu ser det bättre ut. Vi ska förbättra den mentala inställningen till det vi håller på med. Sedan finns det givetvis en del taktiska delar som bör förbättras, både defensivt och i kontringsspelet.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon
 


 


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>