2016-04-27 20:17

Lundmark hyllar sina debutanter


Sverige gick obesegrat genom Euro Floorball Tour. Foto: Per Wiklund

Damlandslaget avslutade säsongen med tre raka segrar. Här summerar förbundskapten Andreas Lundmark Euro Floorball Tour i Sandviken - och blickar framåt.

Under helgen spelade damlandslaget Euro Floorball Tour i Sandviken. Till den här samlingen kom inte mindre än sju debutanter. Förbundskapten Andreas Lundmark är nöjd med det han fick se i helgen, både av gruppen som helhet och av de nya spelarna.

– Alla debutanter har kommit in och tagit till sig av något helt nytt som de inte är vana vid. Det är mentalt påfrestande att släppa allt man har gjort tidigare och göra något helt nytt. Vi gör det bra i tre matcher.

Sverige inledde med att köra över Tjeckien med 14-0, en match där Amanda Delgado Johansson blev det stora utropstecknet sedan hon stått för hela sex mål. På lördagen blev det ännu en storseger, då mot Schweiz som besegrades med 9-0. I vanlig ordning skulle det stora testet komma i Finlandsmatchen. Sverige gick vinnande även ur den matchen men här stannade segersiffrorna vid 5-4.

– Jag var kritisk under matchen mot Finland. Helt plötsligt mötte vi ett motstånd som var värdigt och då gick det inte springa omkring och tänka på banan, då gick vi bort oss. Sakta men säkert blev det bättre och i tredje perioden var jag jättenöjd. Vi skapade jättemycket lägen då, även om det inte blev några mål. 

Målvaktsposten delades under EFT av två nya bekantskaper, Beverly Smedenäs och Amanda Hill. Smedenäs startade mot Tjeckien och Hill mot Schweiz. Att välja vem av dem som skulle få förtroendet i söndagens match mot Finland var, berättar Lundmark, ingen angenäm uppgift.

– Båda gjorde det otroligt stabilt både på träning och match, fick hålla nollan och har fungerat bra i gruppen båda två. Det var i princip lottdragning inför Finlandsmatchen kändes det som. Vi hade också planer på att byta målvakt i mitten av den matchen men kände att det hade kunnat bli fel. 

Sofia Joelsson imponerade väldeliga under helgen och spelade mestadels med Sara Helin och Anna Wijk. I söndagens match utsågs hon till matchens lirare. Lundmark är inte överraskad att hon gjorde bra ifrån sig.

– Hon spelade ju med Helin och Wijk som är två etablerade spelare. Och hon kommer in som 19-åring och hjälper dem att göra saker bättre. Det är ett stort plus på henne för hela helgen men det hade jag förväntat mig. Hon gör det hårda arbetet men kan ändå ha blicken upp. Sedan är hon både framspelare och målgörare. 

För Joelssons lagkompis i IKSU, Johanna Hultgren, fick helgen en otursam start, vilken Lundmark tror kom att påverka det hon presterade.

– Johanna blev tyvärr sjuk i början på lägret och missade första matchen. Hon får helt klart godkänt ändå efter den här helgen. Hon gör det hon är bra på, bågar och så vidare men det påverkar så klart när inte flås och fötter var i gång. 

Årets rookie Ellen Rasmussen får beröm för sin oräddhet.
– Ellen går in och spelar sitt spel. Hon lyckas ibland och misslyckas ibland. Men det är precis det som det här handlar om. Vi måste försöka att skapa. Hon är redan en världsspelare men hon kommer bli ännu bättre de närmaste åren. 

Pixbobacken Ida Sundberg beröms återigen för sina defensiva kvalitéer som hon framför allt fick chansen att visa upp i matchen mot Finland.

– Ida växte mer och mer under turneringens gång. Det passade henne bättre att möta Finland. Det händer mer i vår egen zon i den matchen och där är hon fantastiskt bra. 

Sara Steen löste sin uppgift på ett ypperligt sätt, tycker Lundmark.
– Sara har växt under hela säsongen i Endre och var mycket välförtjänt av den här platsen. Hon visar ett moget spel och fick fyra bolltrollare runtomkring sig. Syftet var att hon skulle var vägg mot och hjälpspelare med alla dem och det har hon skött med den äran. 

I truppen som var med i EFT var ett antal spelare med som ännu inte gjort klart med hur deras satsning kommer se ut under nästa säsong. Lundmark vill inte påverka dessa spelare till något beslut utan menar att det måste komma från dem själva.

– Vi för samtal med dem och finns här som bollplank om de vill. Sedan håller vi naturligtvis tummarna för att alla ska vilja fortsätta. Några av våra äldre spelare är i fysisk toppform just nu. 

Nästa stopp på landslagets resa blir student-VM som spelas i Porto 19-24 juli.

– Vi har faktiskt student-VM som är en del i vårt arbete. Vår trupp innehåller spelare som kommer vara med hela vägen fram till VM. För oss är det aktuella VM-spelare, så det är en av alla våra samlingar, säger Lundmark. 

Han berättar också att de kommer jobba lite annorlunda inför nästkommande VM jämfört med hur de jobbade fram till VM i Tammerfors i fjol.

– Vi kommer inte testa så många spelare som vi gjorde inför förra VM.  Vi testade 57 spelare då, det kommer vi inte göra nu. Vi fick känslan av att vi behöver jobba med detaljer i spelet mer under varje läger. Vi kommer försöka hålla ihop det mer på de 30-35 spelare som det kommer handla om. 

Text: Johanna Gratjova


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>