2018-04-17 10:00

Moa Tschöp Årets spelare 2017/18


Moa Tschöp, Täby FC IBK. Foto: Idrottsfoto

Årets spelare på damsidan 2017/18 är Moa Tschöp. Täbys back vann poängligan i Svenska Superligan och var bidragande till Sveriges VM-guld i december.
- Innebandyn går framåt och det är kul att en back får priset, säger hon.

76 poäng på 26 matcher i Svenska Superligan. Moa Tschöp har verkligen bevisat att en back kan vinna matcher åt sitt lag den här säsongen. Backen slog assistrekord (52) i SSL och var också med och vann VM-guld med damlandslaget i Bratislava i december. Nu är hon framröstad till Årets spelare.

- Det är väldigt roligt när man tittar på vilka otroligt bra spelare som var nominerade. Och det känns sjukt jäkla häftigt. Det är ett mål jag har haft, att jag någon gång ska bli Årets spelare.

Tschöps framfart i SSL har inte gått någon förbi. I match efter match driver hon upp bollen på sin kant och hittar vidare till det som för det mesta resulterar i mål.

- Jag har varit i toppen i många år och kämpat mig till att få bort en del stämplar. Folk ser mig som en annan spelare nu. Jag har verkligen kämpat mig till det här och tagit till mig hur jag ska utvecklas. Jag har vuxit som person och spelare de senaste åren.

Tschöp har också deklarerat att hon kommer att fortsätta sin karriär de kommande åren – och hon är inte nöjd ännu.

- Jag vill bli ännu bättre tränad och fortsätta på den utvecklingskurva jag har. Varje år blir jag mer rutinerad. Har man vunnit ett pris en gång vill man vinna igen, både individuella titlar och lagtitlar.

Årets spelare genom tiderna.

Fakta
Namn: Moa Tschöp
Ålder: 26
Klubb: Täby FC IBK
Position: Back
SSL-poäng 2017/18: 76 (24+52)

Motivering:
"Moa Tschöp gjorde sin bästa säsong hittills i karriären efter att ha lagt mer fokus på fysiken. Hon är ofta en matchvinnare för Täby och slår otroligt många målgivande passningar. Hon satte passningsrekord när hon passerade Emelie Lindström och noterades för 52 assister den här säsongen. Inte nog med det så vann hon även den totala poängligan som back, något som är unikt. Hon var även en starkt bidragande faktor till att Sverige spelade hem VM-guldet i Bratislava i december."

Juryn som utser Årets spelare består av:
Mikael Hill, förbundskapten herrlandslaget
Åsa Karlsson, förbundskapten damlandslaget
Markus Puskala, förbundskapten U19-herrlandslaget
Camilla Granelid, förbundskapten U19-damlandslaget
Tomas Engholm, ordförande Svensk Innebandys förbundsstyrelse
Victoria Wikström, ledamot Svensk Innebandys förbundsstyrelse
Kim Fors, SEI
Lars Lindberg, TV4
Ludvig Gustavsson, Innebandymagazinet


Författare: Anton Rosenblad