2018-04-02 10:00

Årets spelare, kandidat 2: Anna Wijk


Foto: Idrottsfoto

Hon har lett sitt KAIS Mora till SM-semifinal och damlandslaget till VM-guld. Nu är Anna Wijk nominerad till Årets spelare.
- Det har varit en lite annorlunda säsong jämfört med tidigare, säger hon.

Anna Wijk är toppspelaren som levererar i match efter match. Det är ovanligt att hon går från planen utan att ha gjort poäng, och hon syns alltid som en tongivande spelare i KAIS Mora.

Efter att, enligt henne själv, haft en sämre period före jul har hon hittat toppformen lagom till slutet av grundserien och slutspelet.

- Före jul var det rätt speciellt och jag kanske inte var i min allra bästa form. Men efter jul har jag hittat tillbaka och börjat känna mig som själv igen. Jag har alltid varit skadefri, men den här säsongen inledde jag skadad. Hela sommaren och i början av säsongen hade jag problem med knät, säger hon.

Trots det har poängen kommit i SSL. Wijk gjorde 64 (24+42) poäng och kom därmed tvåa i den totala poängligan.

- Jag spelar i ett bra lag och med bra spelare. Vi har bra stäm och gör mål som vi ska göra. Jag har gjort ganska mycket poäng, precis som de senaste säsongerna. På så sätt är jag nöjd.

Hur utvecklas du fortfarande?
- Jag är inte purung längre, men jag hade inte orkat hålla på om jag inte blev bättre. Vi har jobbat hårt med försvarsspelet i Mora och jag känner själv och jag och femman är starkare i defensiven än tidigare.

Wijk blev inför den här säsongen utsedd till kapten i damlandslaget. Hon ledde Sverige på vägen till VM, och väl där blev det guld efter en finalrysare mot Finland. Wijk var den första som lyfte guldpokalen.

- Det blev ett speciellt VM med en ny roll för mig. Jag fick ta mer ansvar, och det var otroligt härligt att få representera Sverige som lagkapten och lyfta bucklan. 

Fakta
Namn: Anna Wijk
Klubb: KAIS Mora IF
Position: Center
SSL-poäng 2017/18: 64 (24+42)

Tidigare presenterade kandidater:
Amanda Delgado Johansson, IKSU

Om Årets spelare:
Fem kandidater presenteras på dam- och herrsidan. De två spelare som blir utnämnda till Årets spelare presenteras under SM-finalveckan.


Författare: Anton Rosenblad