2018-03-29 06:59

Nytt internationellt upplägg från nästa säsong


Alexander Galante Carlström, här på Finnkampen. Foto: Per Wiklund

Sverige har drivit på och lyckats förändra den internationella innebandykalendern. Från och med 2018/19 innebär det bland flera nyheter för Euro Floorball Tour och att Champions Cup flyttas till januari.

Det blir ändringar i den internationella kalendern. Sverige har initierat och varit drivande kring förslagen och legat på så att förändringarna införs fortast möjligt, redan från hösten 2018.

- Våra mål har varit att skapa ett bättre matchflöde i Svenska Superligan för att kunna utveckla ligan och ge såväl spelare som föreningar bättre förutsättningar. Samt skapa ett större intresse och en ökad synlighet för de internationella arrangemang de svenska klubb- och landslagen spelar, säger Svensk Innebandys arrangemangs- och tävlingschef Magnus Nilsson. 

Ändringarna innebär att:
- Den internationella helgen* i september läggs en vecka tidigare (till första helgen i september).

- Den internationella helgen i november läggs en vecka senare (till andra helgen), och att det tillkommer en internationell helg i oktober (tredje helgen).

- Champions Cup flyttas från oktober till januari och genomförs i form av ett ”Final Four” med enbart mästarlagen från Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien. Turneringen spelas inte i oktober 2018 utan i första helgen i januari 2019 (Sverige är värdland 2019).

Samtidigt har Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien tecknat ett nytt avtal för Euro Floorball Tour (EFT) som gäller från hösten 2018 som innebär att damerna och herrarnas turneringar spelas under olika helger.

- 2018 spelar herrlandslaget, som har VM i december, EFT i oktober tillsammans med U19-herr. Medan damerna och U19-dam spelar i november (när damerna har VM blir det omvänt). Sverige arrangerar EFT för herr och U19-herr i oktober 2018 och för dam och U19-dam i november 2020, säger Magnus Nilsson. 

* = med internationella helger avses att klubbar måste släppa sina spelare till landslagsuppdrag


Författare: Anton Rosenblad