2016-11-17 15:59

Samuelssons mål: Flera guld än silver


Mattias Samuelsson - en van vinnare. Foto: Per Wiklund

Han gjorde sitt första VM 2008. Nu laddar veteranen Mattias Samuelsson för sitt femte – och han vill absolut ligga på pluskvoten gällande guld och silver.
- Det känns viktigt, det gör det faktiskt, säger han. 

33-årige Mattias Samuelsson är äldst i den svenska VM-truppen till Riga. Han har gjort 93 matcher inför mästerskapet och har gjort 65 (32+33) poäng genom åren.

Samuelsson var med när Sverige förlorade VM-finalerna 2008 och 2010. Sedan vann han guld 2012 och 2014. Efter finalen 11 december i Riga vill han ligga på pluskontot gällande guld- och silvermedaljer.

- Det känns viktigt, det gör det faktiskt. Jag har tänkt på det ganska mycket, säger han.

I VM kommer hans rutin att spela roll. Samuelsson har upplevt både VM- och SM-finaler och är de stora matchernas man.

- Jag känner mig väldigt trygg i de situationerna. Jag vet att jag ha presterat och kan prestera i de stora matcherna. På så sätt kan jag sprida ett lugn.

Pratar du med dina medspelare om saker som du har med dig erfarenhetsmässigt?
- Jag försöker dela med mig av tips när det gäller sådant som har fungerat i olika situationer. Det kan vara spelare i min femma eller något i spelet som jag vet ska vara på något annat sätt. Jag har haft Janne och Uffe (Jan-Erik Vaara och Ulf Hallstensson) länge, jag vet hur de vill att det ska se ut.

VM i lettiska Riga spelas 3-11 december.

Se hela Sveriges trupp här.

Tidigare presenterade VM-spelare:
Jonathan Paulsson
Robin Nilsberth

Information om The World Games

Sveriges herrlandslag kan bli ett av sex som deltar i The World Games (TWG) i polska Wroclaw i juli.

The World Games är ett multisportevent som organiseras av International World Games Association (IWGA). I år är det tionde gången det arrangeras, 20-30 juli i polska Wroclaw.

Det tävlas i 27 olika idrotter och cirka 3600 deltagare är på plats från över 100 länder. En del av idrotterna som är med går i framtiden vidare till att bli OS-idrotter – precis som innebandyn siktar på.

För första gången genom tiderna är innebandy med som en officiell medaljsport i TWG. 27-30 juli spelas innebandyn i Wroclaw och då är sex herrlandslag på plats.

VM, som spelas i Riga i december, är kvalificerande till TWG. De tre främsta nationerna kvalificerar sig till Wroclaw, och där hoppas Sverige vara med.

Förutom guld-, silver- och bronsmedaljören från VM är den arrangerande nationen Polen klart för mästerskapet. Dessutom kvalificerar sig även den bäst rankade grannationen till Polen (utanför topp 3-nationerna) och den bäst rankade ickeeuropeiska nationen (om de kommer topp 12 på VM).

Läs mer om The World Games här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>