2015-11-09 06:13

Succé för Lerums stora integrationsprojekt


Lerums träningar har lockat rejält med spelare. Foto: Skärmdump www.fbclerum.se

Redan efter den tredje träningen stod det klart: Det här blir en succé. Så kände FBC Lerum efter starten på sitt stora integrationsprojekt.
Här berättar en av initiativtagarna om satsningen.

Över hela landet startas integrationsprojekt med olika infallsvinklar. Ett återkommande problem är dock att få en kontinuitet på spelarna som kommer och testar på innebandy. Många gånger är de där en gång, och sedan kan det dröja länge innan de syns till igen.

Men inte i FBC Lerums projekt. I september drog föreningen i gång sin satsning genom att ringa runt till boenden för ensamkommande flyktingbarn i kommunen. Dessutom har föräldralediga Mathilda Johansson erbjudit sig att komma ut och besöka dem för att visa upp hur innebandyn fungerar. Resultatet: Succé.

– Eftersom vi ville ge de ensamkommande barnen en vettig sysselsättning utöver skolan har vi hela tiden haft som mål att fortsätta för att hitta ett sätt att jobba med integration i klubben. Och eftersom vi nu har en grupp på cirka 20 killar som kommer regelbundet till träningen vill vi fortsätta med att ha roligt på träningen – men också att kunna utveckla dem i innebandy, säger en av initiativtagarna Karin Bistedt och fortsätter:

– När väl killarna började komma så har de stannat, vilket vi tar som ett gott betyg. En bidragande orsak har nog varit att vi förutom två tränare haft med oss tre av våra egna juniorspelare som fungerar som medspelare och stöd till de nyanlända killarna.

Ja, nu har de alltså runt 20 spelare varje träning, vilket är en riktigt bra siffra. Förutom träningarna har spelarna också blivit inbjudna till Lerums matcher i allsvenskan, där de har hejat på laget tillsammans med den stora klacken.

Om intresset fortsätter att vara starkt är tanken att eventuellt skapa ett lag och i längden slussa in spelarna i andra befintliga lag inom Lerum. Hallbristen är kännbar för föreningen, men Bistedt säger att de kommer att starta upp två träningstider i veckan om det finns möjlighet.

– På kort sikt så har vi som mål att erbjuda öppna träningar för ensamkommande flyktingbarn och även utveckla de ungdomar som vill lära sig mer innebandy. Det långsiktiga målet är att få en bättre integration i klubben och att få flera spelare med utländsk bakgrund att börja med innebandy.

Tidigare #forALLball-texter om integration:
Nu ska #forALLball belysa integrationsarbetet
10 tips för att starta integrationsinnebandy
"Vi behöver öppna dörren och visa att vi finns"
Jönköpings två projekt för att integrera flera
Kärra IBK vill starta lag med flyktingbarnen
Ranja Varli om problemet: "Uppmana att testa"
Lovisa Engström startade eget integrationsprojekt
Han tog tjänstledigt för att starta ett integrationsprojekt
Så hjälpte Idrottslyftet integrationsprojektet
"Innebandy? Skojar du med mig?"
Somalia SK tror starkt på innebandyns förmåga
FCH:s eldsjäl: "Skapa en relation till barnen"
Här är projektet som riktar sig mot flickor
KAIS Mora bjuder in barnen från asylboendet
Så vill Pixbo Wallenstam bli mer inkluderande


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>