2015-11-11 14:19

Så summerar Vaara herrarnas EFT


Jan-Erik Vaara var nöjd med spelarnas prestation i EFT: Foto: Per Wiklund

Herrlandslagets förbundskapten Jan-Erik Vaara har summerat upp helgens Euro Floorball Tour i Brno. Så här säger han om matcherna – och spelarna. 

Sverige vann Euro Floorball Tour under den gångna helgen. Först besegrades Tjeckien med 9-1 och Schweiz med 12-5. Och det var dessa matcher som Vaara var mest nöjd med.

– Jag är nöjd med resultaten, först och främst i matcherna mot Schweiz och Tjeckien. Även om det blev stora siffror fick vi arbeta mer än vanligt för att nå sådana resultat. Ibland knäpper vi matchen i första perioden och sedan kan de inte stå upp. Det är intressant att se att vi behöver lägga ner mycket kraft och energi på att bibehålla siffrorna och göra fler mål. Det krävs mycket och dessvärre är det få sådana matcher som spelas i SSL på hemmaplan så det blir en ovana för spelarna att det är så pass tufft som det var nu i alla tre matcherna. Det är Formel 1 när vi möter de här lagen och spelarna är mer vana vid folkrace hemma i SSL. 

I den avslutande matchen mot Finland blev det, vinst men först efter straffläggning. De stora ärkerivalerna hade tidigare förlorat mot Schweiz men visade en annan nivå mot Sverige. Helt väntat, enligt Vaara.

– Jag var ganska säker på att Finland som vanligt ville välta omkull sin ärkefiende som är Sverige i alla sporter. Även Tjeckien och Schweiz brukar ju göra sina bästa matcher rent inställningsmässigt mot oss.

Mot Finland testades också för första gången ett nytt grepp. Sverige startade på fyra fulla kedjeformationer.

– Vår förhoppning var att vi skulle kunna hålla en högre intensitet och sätta finnarna i större svårigheter. Vi hade också som sagt haft matcher som var lite jobbigare än vad de brukar vara så vi behövde fördela belastningen på fler spelare. Det var bra för oss att prova på det. Spelarna är ju professionella och ska klara av det och de gjorde ganska bra också. 

Som helhet är Vaara nöjd med vad laget presterade i Brno. Men han menar att förutsättningarna gjorde att spelarna inte i tillräckligt hög utsträckning höll sig inom ramarna.

– Vi spelade inte tillräckligt effektivt och inte tillräckligt hotfullt. Vi hade behövt vara lite mer riktade mot målet för att kunna knäcka Finland. Jag skulle säga att vi var lite för mycket utanför ramarna. Jag kan tycka att vi borde ha fått lite mer effekt av den kontinuitet vi har jobbat med. Men med tanke på förutsättningarna att vi egentligen bara hade hunnit träna en gång så var det ok. 

I segern mot Tjeckien räddade Jonathan Paulsson inte mindre än 24 skott. Han var en stor anledningen till att segersiffrorna skrevs till 9-1. Vaara lyfter fram både honom och Johan Rehn efter helgens turnering.

– Vi visar att vi har en extremt stark målvaktsbesättning. Visserligen blir det lite extramål mot Schweiz men vi kan inte lasta Rehn för det var så konstiga situationer där vi inte var rejäla och resoluta. Sedan vet vi att Finland är det svåraste motståndet och då blir det några mål till. Men jag är mycket nöjd med målvaktssidan. 

Mot Schweiz blev den alltid så hårt arbetande Johannes Larsson tremålsskytt. Han får också tillsammans med kedjekamraterna Joel Kanebjörk och Rikard Eriksson beröm för sina insatser.

– Det är en intressant kedjeformation och de klarar sig bra oavsett vilka backar de har. Jag tycker att de skickar signaler både till oss och till övriga i truppen genom sitt sätt att gå i bräschen och visa att det hårda arbetet lönar sig. Vi har vetat att det bor en latent målskytt i Johannes Larsson och nu verkar han ha fått till hooken på klubban så det blir en del mål också. 

Vaara kommenterar också debutanterna Simon Palmén och Mattias Ljunggren samt relativt färske Jimmie Pettersson som varit med vid ett tillfälle tidigare.

Mattias Ljunggren
-
Ljunggren fick spela alla tre matcher och jag tycker att han visade att han växte för varje match. Inte för att det var en låg nivå på första men det är så klart ovant att komma in. Han klarade av de olika detaljerna på ett utmärkt sätt. När man samlas med spelare från hela landet och tränar ihop en gång, då måste det finnas mycket kommunikatörer i laget. Han visade att han hade sådana kvalitéer. Det är en klar fördel.

Simon Palmén
- Palmén visade både på träning och på match att han har kapacitet att vara på den här nivån. Sedan är han fortfarande ung och oerfaren. Ytterforward är en av de svåraste positionerna i vårt sätt att spela. Jag tycker ändå att han uppnådde en nivå för att vara aktuell för framtida uttagningar.

Jimmie Pettersson
- Pettersson har ju varit med i en turnering tidigare men det syns att han är inne i ett flow vad gäller målskyttet och han nyper direkt. Han visar att han är en målskytt och är snuddande nära få göra ännu fler än vad han gjorde. Det är kul att se honom arbeta så hårt. Vi har vetat var han befinner sig men han har varit lite jobbigare för motståndarna den här säsongen och då blir han mer intressant för landslaget. 

Text: Johanna Gratjova


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>