2016-01-08 16:41

Puskala imponerad efter distriktslags-SM


Patrik Edgren och Markus Puskala var nya i sina roller på SM. Foto: Anton Rosenblad

Flera gånger har han varit på distriktslags-SM. Men när Markus Puskala var på plats den här gången var det som förbundskapten för U19-herrlandslaget. Och då blev det ett helt annat fokus.

Markus Puskala är en van besökare på distriktslags-SM. Flera gånger har han lett Upplands pojk- och flicklag i turneringen. Men när SM nu avgjordes i Linköping var han där i en ny roll – som förbundskapten i U19-landslaget.

– Det är häftigt att innebandyn samlas på det här sättet. Det är förhoppningar, förväntningar och drömmar. Det är roligt att se på det med helt öppna ögon. Det är ett bra arrangemang och många lag som vill spela, säger han.

Puskalas landslagsstab såg alla gruppspelsmatcher, alla slutspelsmatcher och några placeringsmatcher i turneringen. Förutom Puskala själv var även Patrik Edgren, assisterande förbundskapten, ny i sin roll.

– Det finns ett tydligt arv att jobba efter. Lennart (Liljedahl, team manager) har varit med i många år och Adam (Kallenberg, läktarcoach) är rutinerad. Vi kommer in i ett arbetssätt och adderar småsaker, säger Puskala och fortsätter:

– Mycket som vi tittar på handlar om sociala och fysiska faktorer. Det är de delarna som är viktiga initialt. När det är på plats spelar de taktiska och tekniska färdigheterna in. De lagen som är framgångsrika är de som har byggt riktigt bra lag. Det krävs nästan att bygga ett bra lag för att få framgång. Stockholm har många spelare som levererar och Västmanland (de båda finallagen) spelar också på mycket folk som gör det bra.

Nytt för i år var att spelarna i distriktslags-SM var 16 år. Tidigare har både SM för 15-åringar och 17-åringar spelats, men nu gäller alltså bara SM för 16-åringar. Och Puskala imponerades av det han såg.

– Spelarna är jätteduktiga. Sedan finns det många saker som de behöver jobba vidare med. För de som är framstående taktiskt och tekniskt sett är det viktigt att jobba med fysen och fortsätta träna mycket för att utvecklas. Framför allt om man vill kliva vidare till en internationell nivå.

Är det tipset du vill ge spelarna?
– Ja. Och det ser man. De spelarna som är duktiga och tränar är de som presterar, mer än de spelare som kanske inte har lagt ner lika mycket tid på träning.

Puskala och hans stab satt natt efter natt under SM och dokumenterade och sammanfattade det de hade sett under matcherna. Nu menar förbundskaptenen att han har en ganska klar bild av både distrikten och spelarna.

– Nu kommer vi att jobba vidare med dokumentationen för att få ännu mer tydlighet.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>