2015-11-27 06:25

Lundströms två framgångsrika byten


Mycket har hänt i Linn Lundströms liv det senaste året. Foto: Per Wiklund

I två raka VM har Linn Lundström spelat center. När hon nu jagar sitt tredje guld gör hon det som back.
– När jag väl blev back blev det förlösande, säger hon. 

På ett år har Linn Lundström gjort två byten som skulle ha kunnat göra att hon gick miste om VM-platsen till det kommande mästerskapet i Tammerfors. Först gick från sin vana centerposition till back. Sedan bytte hon Svenska Superligan mot den schweiziska ligan – som är sämre än SSL.

Vad resultatet blev? Lundström gör nu sitt tredje raka VM. Den här gången som back. Och som enda spelare i truppen som spelar utomlands. Förklaringen skrivs en avslappnad inställning.

– Jag har alltid haft landslaget som en bra motivationsfaktor och något bra om jag får vara med. Jag tycker alltid att det är väldigt roligt att vara här och jag utvecklas både som människa och spelare. Men jag har aldrig tagit landslaget för givet och jag har nog inte alltid hängt upp hela min innebandytillvaro på att tänka om jag är med eller inte med. Ibland har jag varit med och ibland inte med. Jag har alltid kört mitt race. Räcker det så räcker det, och om det inte räcker gör det inte det.

Förra säsongen, när Lundström spelade i Pixbo, startade hon återigen säsongen som center. Men det började knackigt för henne och efter halva säsongen gick hon ner som back i stället. Då hände något.

– När jag väl blev back blev det förlösande. Då började spelet släppa för mig. Jag insåg att jag får ut ännu mer av det jag är bra på på backen. Att ha mycket boll och få mer tid än vad jag får som center. Kanske mer att sätta andra i bra lägen och komma rättvänd med fart. Det är väldigt kul att vara back.

Till den här säsongen valde Lundström att flytta till schweiziska Dietlikon. Sambon David Jansson tog erbjudandet om att bli förbundskapten för Schweiz herrlandslag och då följde Lundström med. Hon bytte världens bästa innebandyliga mot en som är en aning sämre. Återigen gjorde hon alltså ett val som skulle kunna ha betytt att hon inte fick plats i VM-truppen.

– Jag tänkte nog när jag gjorde det valet (att flytta till Schweiz) att jag helt förstår att jag är utom alla möjligheter att få en VM-plats. Det är ingenting som säger att jag hade varit säker om jag hade spelat i Sverige heller, men steget på förhand kändes ännu längre när jag flyttade till Schweiz, säger Lundström och fortsätter:

– Men för min egen del har jag aldrig tidigare haft så här mycket tid att kunna fokusera fullt ut på innebandy. Det känns inte som en nedtrappning även om ligan är snäppet sämre. Jag lägger väldigt mycket av min tid på innebandy.

Har du utvecklats som spelare?
– Det är svårt att säga, jag har ju inte varit där så länge. Men jag får nog försöka ta lite mer ansvar, framför allt när det gäller att förmedla spelidéer till andra spelare. Min känsla efter snart en halv säsong i Schweiz är att många spelare är bra individuellt, men att det saknas saker rent taktiskt. De är inte så taktiskt skolade som spelare i SSL.

Hur bra är den svenska VM-truppen?
– Vi har en fantastisk trupp och ett jättebra gäng. Jag är oerhört sugen på det tredje raka VM-guldet.

Sverige spelar VM i finska Tammerfors 4-12 december.

Tidigare presenterade VM-spelare:
Josefina Eiremo
Anna Wijk
Amanda Delgado Johansson
Sara Hjorting
Sanna Scheer
Anna Jakobsson
Emelie Wibron
Sara Helin
Katarina Bjuhr
Therése Karlsson


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>