2014-12-06 05:54

Jan-Erik Vaara skördar sin guldpotatis


Jan-Erik Vaara vill försvara VM-guldet från 2012. Foto: Per Wiklund

Han såg till att Sverige återigen ställde sig längst upp på tronen 2012. Finlands två raka VM-guld blev ett minne blott. Och nu är förbundskapten Jan-Erik Vaara helt inställd på att ta ytterligare ett guld. På hemmaplan.

2008 bröt Finland Sveriges gulddominans i VM-sammanhang. Då vann finnarna med 7-6 efter förlängning. 2010 fick finnarna jubla igen, då de vann finalen över Sverige med klara 6-2.
Sedan kom Jan-Erik Vaara in i handlingen. Till VM 2012 i Schweiz var svenskarna totalt inställda på att inte låta Finland ta sitt tredje raka guld. Det var det enda målet.
– Så klart var det det. Det var en del av uppdraget. 2012 skulle guldet vinnas med vilka metoder som helst. Men ett utökat uppdrag var att vara världsledande 2014 och vinna ytterligare ett guld.

Känner du att du har infriat förväntningarna?
– Ja, när uppdraget är klart har man nått målet. Men jag kände också ett underliggande mål kring spelet att ta upp spektrumet i flexibilitet och kunnande inom laget. Så att vi har flera taktiska verktyg. Där såg vi att vi kunde bygga vidare. Då hann vi inte med hela paketet. Det har vi hunnit långt med i dag. Vi är tunga och mustiga. 2012 var det ett väldigt ungt och oerfaret lag. Nu har vi jättemycket erfarenhet och alla befinner sig i rätt ålder för att prestera nu och om två och även fyra år. Vi satte en jättefin potatis i jorden redan 2012 som vi ser blasten på nu, säger Vaara.

Och visst blev VM-finalen 2012 en svensk uppvisning. 9-0 stod det i andra perioden innan ett stukat Finland kunde spräcka nollan. Men det målet kom alltför sent. Sverige vann med förkrossande 11-5. Och Vaara infriade, som sagt, förväntningarna. Nu laddar han för att ta ytterligare ett guld – på hemmaplan.
– Det är inte aktuellt att tänka i termerna att vi ska försvara guldet. Vi ska i stället ta ytterligare ett guld. Det är vi fast beslutna om att göra.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>