2014-11-26 10:48

Spelarna som behöver Sandersson mest


Linda Sandersson finns till om någon skadar sig under matchen. Foto: Per Wiklund

Hennes roll i landslaget är otroligt nödvändig. Som sjukgymnast ser Linda Sandersson till att spelarna håller sig i trim före, under och efter matcherna. Men vem är i mest behov av henne? Och vem minst? Här får du svaren.

Sedan 2012 har Linda Sandersson varit sjukgymnast i herrlandslaget. Hon har lärt känna spelarna väl och känner till deras olika skavanker. En värdefull kunskap om de ska hålla sig friska under ett mästerskap. Nu gör hon sitt andra VM med laget och har laddat ordentligt.
- Jag har etablerat en kontakt i Göteborg som backup, om något skulle hända, säger hon.
Sandersson har kontakter på Ullevikliniken, och genom det finns också Leif Svärd (fotbollslandslagets läkare) tillgänglig. Men så långt ska det inte behöva gå. Sandersson har koll på vad spelarna behöver. Och nu har också spelarna förstått hennes koncept. Men det tog ett bra tag. När Sandersson tidigare var sjukgymnast i damlandslaget gick det lättare att lära ut sina uppvärmnings- och återhämtningsövningar.
- Jag har ett koncept som damerna fixade direkt. Men det tog ungefär ett år för killarna. I dag är de grymma. De har tagit till sig det jättebra. De är riktiga atleter och positiva till förslag.
Vad innebär ditt koncept, som tog så lång tid för herrarna att förstå?
- Det är uppvärmningsövningar med koordination med takt och smidighet. Det kanske är lite svårt för en kille att köra koordinativa saker med lite dans ibland, haha. Men nu är det klockrent. Nu kan jag utmana dem med nya saker och de sätter det varje gång.

VM-truppen består av 20 spelare och nästan alla är i olika behov av Sandersson. Här ger hon svaren på vem som ber om hennes hjälp minst - och mest.

Spelaren i mest behov av Sandersson:
-Karl-Johan (Iraeus) behöver mig ganska mycket. Han har varit lite skadedrabbad den här säsongen. Det är känt att han har axelproblem och problem kring ett knä. Sedan är det många stora killar som har problem med fötterna. Och våra ”björnar”, till exempel Joel (Kanebjörk) gör av med sjukt mycket energi och vätska. Så det är klart att han kan få muskelskavanker. Men jag tror att Janne och Uffe (Vaara och Hallstensson) behöver mig mest. De är mer halta än de andra och båda har ont i ryggen.

Spelaren i minst behov av Sandersson:
- Emil Johansson. Han har nog aldrig behövt mig. Spelarna har olika spelstilar och olika kroppar. Det handlar om hur de belastar kroppen. Emil är lätt och smidig.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>