2014-12-02 11:22

Så beskriver tränaren VM-målvakterna


Johan Eriksson analyserar målvaktsspelet på sin dator.

Johan Eriksson kom in som målvaktstränare i landslaget i fjol. Nu ska han coacha Patrik Åman och Johan Rehn under VM. Och han vet hur han ska gå tillväga för att få ut det bästa av duon.

Han jobbar med två av Sveriges absolut bästa målvakter under VM i Göteborg. Johan Eriksson ska se till att Patrik Åman och Johan Rehn gör så bra som möjligt ifrån sig i matcherna.
- Min stora roll har varit någon form av bollplank där målvakterna ska sättas mer i fokus. Och att de ska få någon att diskutera med hur de upplever spelet ur sina positioner, säger Eriksson.

Eriksson har själv för länge sedan varit innebandymålvakt i de lägre seriesystemen. Men omgående fann han intresse för tränarfrågan och tog över målvaktsansvaret i ett lag. Genom utbildning i Umeå blev det ännu mer konkret och sedan 2008 har han jobbat med utbildningsmaterial för målvakter. Sedan i fjol tillhör han också svenska landslaget. Och nu gör han sig redo för sitt första VM. Som tränare åt toppmålvakterna Åman och Rehn.
- Varje målvakt är lite unik. Bara för att Patrik (Åman) vill ha det på ett speciellt sätt betyder det inte att Johan (Rehn) vill ha det likadant. Vissa målvakter vill ha feedback före och under matchen, andra vill ha det efter matchen. Båda målvakterna (i VM) är väldigt olika, och det kan man ha stor nytta av.

Så här säger Eriksson om de båda målvakterna i Sverige:
Patrik Åman:
- Han är en målvakt som tekniskt sätt är otroligt långt fram. Han har utvecklat en egen teknik och hans spel i sidled är kanske det bästa som finns. Det, tillsammans med att han är otroligt snabb i sina händer och är full av energi.
Johan Rehn:
- Johan är en otroligt duktig målvakt när det gäller att läsa av spelet. Han sitter rätt och det ser enkelt ut ofta eftersom han får bollen rakt på sig. Han är bra på att släppa blicken från bollen och se en passning längre fram i spelet. Han ligger ofta steget före.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>