2014-12-03 20:10

Ledaren Karl-Johan Iraeus hyllar lagets unga


Karl-Johan Iraeus ligger på topplistan över flest spelade landskamper. Foto: Per Wiklund

När Sverige spelar sin VM-premiär mot Lettland går Karl-Johan Iraeus om Niklas Jihde i antal spelade landskamper. Då gör han sin 84:e match i det blågula stället. Här berättar han om sitt ledarskap - och hur han kan hjälpa de nya spelarna. Om de vill, alltså.

Karl-Johan Iraeus är, tillsammans med Mattias Wallgren, Sveriges mest rutinerade landslagsspelare i VM-truppen. Han har inför festen i Göteborg gjort 83 matcher i de svenska färgerna. Något han känner stolthet inför.
– Ja, det är klart att det är det. Det är alltid jättespeciellt att bli uttagen i en landslagstrupp. Och känslan att bli uttagen till VM är obeskrivlig. Det är alltid speciellt när telefonen ringer och man får beskedet, säger han.

Den snart 32-årige Iraeus är den äldsta spelaren i landslaget. Det betyder också att han har mycket rutin, vilket alla i VM-truppen inte har. Iraeus gör sitt femte raka VM. Därför är det viktigt, menar han, att han tar på sig rollen och försöker leda laget under turneringen. Men samtidigt vet han att alla spelare är med i truppen av en speciell anledning.
– Jag ser mig som en av de som ska ta ett större ledaransvar. Men alla som är här har mycket att bidra med och har ledande funktioner i sina klubblag. Några får ta ett större verbalt ansvar och just den biten känner jag mig trygg med, det har jag gjort sedan jag kom in i landslaget.
Hjälper du de nya spelarna, som gör sitt första VM nu?
De som kommer hit kommer hit av en anledning. De är fantastiskt bra spelare. Det som är viktigt är att alla får vara sig själva och är trygga med det. Om någon känner att de vill ha hjälp finns jag till hands, men jag tror att den risken är liten.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>