2014-11-30 14:09

"Lagpappan" Wallgren ska sprida sitt VM-lugn


Mattias Wallgren kommer att bidra med mycket rutin i VM. Foto: Per Wiklund

Han är en av de mest etablerade landslagsspelarna i svensk innebandyhistoria och gör sitt fjärde VM. Nu ska ”lagpappan” Mattias Wallgren göra allt för att lyfta Sverige.

Mattias Wallgren har inför VM gjort 82 landskamper. Bara Peter Fischerström (106), Daniel Calebsson (84) och Karl-Johan Iraeus och Niklas Jihde (83) har gjort fler. Räkna därför med att Wallgrens rutin blir viktig i VM i Göteborg. Han gör sitt fjärde VM och vet exakt vad som väntar.
- Jag känner mig trygg i gruppen och jag tror att gruppen är trygg med mig. På så sätt har jag en viktig roll. Det finns absolut kvaliteter som ledningen värdesätter högt hos mig, säger Wallgren.

VM-backen är lagkapten i sitt klubblag Warberg och en van pådrivare. Han eldar på spelarna på träningar och inför matcher, vilket också taggar honom själv.
- Jag skulle inte säga att jag är en annan person i landslaget. Jag är likadan i Warberg som i Sverige. Och det är det landslagsledningen gillar med mig.

I de flesta lag finns en "lagpappa", som tar lite extra ansvar och som de andra spelarna kan se upp till. I den rollen har nu Wallgren, med sin långa landslagskarriär, hamnat.
- Jag tror att jag har ganska bra känsla för när det behöver eldas på och när det behöver kryddas med lite positiv energi. Även när det behöver skällas. Men jag är ganska lugn som person, norrlänning som jag är.
Hur bra är Sveriges unga generation av spelare som har börjat etablera sig i landslaget?
- Tekniskt sätt måste det vara den bästa någonsin. Man märker att spelarna som kommer upp nu har spelat hela livet. Jag började spela först i åttan och har inte skolats på samma sätt som de har.

Men Wallgren menar samtidigt att det finns egenskaper som han besitter, som de yngre spelarna kanske saknar.
- Som yngre spelare kanske man saknar grejer på andra nivåer. Man har varit en superstjärna och inte mött motgångar. När man stöter på dem är det svårare att hantera det. Sådana motgångar har jag lärt mig mycket av och lärt mig hantera dem. De erfarenheterna är viktiga i gruppen.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>