2012-10-30 19:00

Tävlingskongressen 4 av 4: Samarbetsavtal

När Tävlingskongressen ägde rum söndagen den 11 november fattades ett antal viktiga beslut inom Svensk Innebandy. Innebandy.se har pratat med Anwar Samuelsson på Svenska Innebandyförbundet som förklarar vad de fyra största förändringarna innebär.

Del 4 av 4:
Proposition 18 - förändringar i samarbetsavtal, övergång av typ B


- Samarbetsavtal kan finnas mellan två olika lag i olika divisionstillhörighet, exempelvis mellan ett division 1- och ett division 2-lag. Ett lag på högre- och ett på lägre nivå. Det kan skilja flera divisioner. När en spelare utlånas från en högre till en lägre division har man tidigare varit tvungen att stå över en match i den lägre serien. Spelaren får sedan spela i den nästkommande matchen i den lägre serien, säger Anwar Samuelsson och beskriver problematiken:

- Problemet med den regeln har varit att lag i högre serier, framförallt under landslagsuppehåll då de har matchuppehåll, flyttar ner halva lag till den lägre serien. Spelarna kan då spela match 2 och 3 med förödande resultatkonsekvenser.

- Tanken är inte att man ska flytta ned spelare som redan spelar massa matcher. Å andra sidan går det inte att klaga på de som gör såhär i nuläget eftersom de följer regelverket.

- Förbundsstyrelsen har föreslagit så kallade spärrtider, att man inte får flytta spelare i samarbetsavtal under exempelvis ett pågående VM. Västerbottens Innebandyförbund tyckte dock att spärrtider var krångligt och något som inte kan efterlevas i alla serier. De vände istället på steken. För att få flytta ned spelare tvingas vederbörande stå över matcher i den högre serien – innan han eller hon får flyttas ned.

- Skillnaden blir alltså att den skadade- eller bänkade spelaren kan flyttas ned. Inget lag kommer däremot att ställa över och flytta ner en hel femma, eftersom poängen är så viktiga i den högre serien. Tävlingskongressen beslutade och gick på Västerbottens linje.


Läs mer
Tävlingskongressen 1 av 4: SDF-SM P/F 15
Tävlingskongressen 2 av 4: Kvalstreck i förbundsserierna
Tävlingskongressen 3 av 4: Utlåningsavtal


Kontaktperson: Anwar Samuelsson
Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>