2012-10-30 18:00

Tävlingskongressen 3 av 4: Utlåningsavtal

När Tävlingskongressen ägde rum söndagen den 11 november fattades ett antal viktiga beslut inom Svensk Innebandy. Innebandy.se har pratat med Anwar Samuelsson på Svenska Innebandyförbundet som förklarar vad de fyra största förändringarna innebär.

Del 3 av 4:
Motion från Mullsjö AIS och Pixbo Wallenstam IBK om förändring och därmed tillägg i övergångsreglerna gällande Utlåningsavtal för spelare, nedan benämnt som Övergång av typ C - Utlåningsavtal.


- Vi har ett fenomen i Svensk Innebandy idag kopplat till när föreningar lånar ut spelare till varandra. Framförallt spelare som behöver mer speltid beroende på olika faktorer såsom skador eller att de ej platsar. Idag finns dock inget utlåningsavtal utan det vi har är en vanlig övergångshandling, säger Anwar Samuelsson och beskriver ytterligare:

- I en övergångshandling av typ A går en spelare från förening 1 till förening 2. Därefter råder ett ömsesidigt etiskt förtroende mellan föreningarna för att spelaren ska skrivas tillbaka från förening 2 till förening 1. Men regelmässigt finns inga sådana krav idag. Förening 2 kan alltså skriva över spelaren på förening 3 och i princip göra det omöjligt för förening 1 att få tillbaka spelaren.

- Tävlingskongressen lämnade bifall till motionen om att utlåningsavtal ska införas. Det möjliggör utlånandet av en spelare från förening 1 till förening 2 från ett visst datum, till ett visst datum. Ett kassaskåpssäkert utlåningsavtal där man inte längre bara har ett handslag att förhålla sig till.

Exempelvis: Seriespelet börjar i oktober. En spelare lånas ut den 23 oktober till en viss förening och utlåningsavtalet skrivs till och med 31 januari eller 30 april (de två datum som finns att välja på). Spelaren flyttas sedan per automatik tillbaka till sin moderförening antingen 31 januari eller 30 april, beroende på vilket slutdatum man skrev i avtalet. Det går endast att avbryta en utlåning innan 31 januari, den 31 januari eller 30 april.

Utlåningsavtalet syftar till att göra det säkrare för den förening som lånar ut spelaren.


Läs mer
Tävlingskongressen 1 av 4: SDF-SM P/F 15
Tävlingskongressen 2 av 4: Kvalstreck i förbundsserierna


Kontaktperson: Anwar Samuelsson
Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>