2006-11-07 12:40

Intervju med Crister Gustafsson

I samband med SIBF:s 25-årsdag har vi pratat lite närmare med Crister Gustafsson som var en av initiativtagarna till att ett innebandyförbund skulle bildas. I intervjun lämnar vi även innebandyn en stund och pratar om pizza och stensamling.

Samma månad som Svenska Innebandyförbundet bildades fyllde Crister Gustafsson 21 år och han kom alltså att bli ordförande i SIBF:s första styrelse. Innebandyn var redan en stor del av Gustafssons liv och senare blev han också anställd på SIBF:s kansli. Bland annat var han redaktör för tidningen Svensk Innebandy.

Nu är det nio år sedan Crister avslutade sin tjänstgöring på kansliet. Han är snart 46 år och bor numer i Falun.

När väcktes idén att bilda SIBF?
– Jag fick en vision i slutet av 70-talet, som rätt snart delades av allt fler ungdomar i Sala. Detta utmynnade i bildandet av en renodlad innebandyklubb, Sala IBK.

När Sala IBK bildades den 21 september 1979 var det världens första innebandyklubb. Sala, hemort för Crister Gustafsson på den tiden, kom också att bli orten där Svenska Innebandyförbundet bildades.

Aktiviteten i Sala IBK var hög. Man arrangerade turneringar och så småningom såg man behovet av att bilda ett riksförbund. Våren 1980 bildades samlingsorganet Svenska Innebandysällskapet och ett och ett halv år senare var Svenska Innebandyförbundet ett faktum.

Vad tycker du om innebandyn och SIBF idag?
– Man kan väl i ärlighetens namn inte säga att jag är någon större expert av dagens innebandy. Även om jag under mina senaste snart nio år, då jag varit borta från "hetluften" inom SIBF, med fortsatt stort intresse försökt följa utvecklingen i landet.

– Men så mycket kan jag väl säga att jag ännu inte har blivit besviken på det sätt som innebandyn i landet har skött sig under det sista årtiondet. Tvärtom! Och det är väl ett ganska gott betyg till både SIBF centralt som till alla ambitiöst ideellt arbetande distriktsförbunds och föreningars ledare, eller hur?

Vad tror du om innebandyns framtid?
– Jag tillhör väl den skaran entusiaster som både tror och hoppas att nästa stora steg för innebandyn blir att komma med bland de olympiska idrotterna. Vägen dit är förvisso fortfarande lång och fylld av stötestenar. Men det måste vara ett realistiskt mål för dagens unga innebandyspelare! Jag tycker det verkar som ett flertal "hinder" redan är avklarade för att vi inom en rimlig framtid ska kunna nå fram dit. Jag kommer att hålla tummarna och hoppas få leva så länge...

Läs även Cristers lista över betydelsefulla personer under SIBF:s 25 första årHär har vi plockat ut en del andra godbitar ur Crister Gustafssons liv:

Snabba målvaktsreflexer gav smeknamnet ”Blixten”
Han provade på målvaktssysslan i bandy och fotboll men i innebandymålet kunde han utnyttja sina snabba reflexer fullt ut. Reflexerna är anledningen till smeknamnet ”Blixten”.

–Tyvärr hann jag väl aldrig bli en riktigt bra målvakt, hade nog kunnat och velat bli mycket bättre, men jag fick ju hålla på med så mycket annat som administration och planerande. Redan i början fick jag ju självmant hoppa in och döma, även om jag egentligen velat stå som målvakt med mina grabbar i laget, minns Crister.


Bildade SIBK, SIBS, SIBF – och Västerbottens IBF
Om man kan sin innebandyhistoria vet man att Crister Gustafsson var en av initiativtagarna till bildandet av Sala IBK 1979. Året därefter var han med och startade upp samlingsorganet Svenska Innebandysällskapet. Och 1981 bildades som bekant Svenska Innebandyförbundet med Crister i spetsen.

Distriktsförbund då? Jodå, 1986, då Crister arbetade som kanslist för Lycksele IF, var han faktiskt med som en av initiativtagarna när Västerbottens IBF skulle bildas.


Jobbade med innebandy redan 1980
1980 började Crister jobba i en nyöppnad sportaffär i Stockholm med en tidig anknytning till tillverkningen av innebandyklubbor.

– Jag pendlade mellan Sala och Stockholm. Jag hade ju hela tiden kvar den lilla ettan i Sala på den kända innebandyadressen Kvarngatan 4 A, 3 tr.


Först med innebandy – och pizza!
Innebandyn var en nymodighet i början av 1980-talet som Crister Gustafsson var med att sprida. Han bidrog även till att pizzaätandet tog fart i Norrland!

– 1983 jobbade jag på en nyöppnad restaurang i Lycksele, som var först i nordligaste Norrland att baka och sälja pizza. Köerna var långa utanför dörren av folk från både Västerbotten och Norrbotten. De åkte lätt 10-20 mil eller längre för att smaka och få äta pizza. Roliga tider att blicka tillbaka på!


Har livstidsfrikort nummer 1
Som ordförande i SIBF:s första styrelse har Crister i efterhand belönats med det livstidsfrikort för innebandy i Sverige som man under en tid kunde få.

–  Jag har livstidskort med  nr 1 tryckt, berättar Crister men erkänner samtidigt att han ännu inte har använt det.

– Ska jag se innebandy vill jag försöka betala för mig och gynna klubbarna, så har jag resonerat tidigare. Kanske vore det ändå kul att använda det någon gång. Då får man väl betala för programbladet eller köpa på sig lite lotter och på det viset betala tillbaka till föreningen…


Samlar böcker och stenar
Crister är en samlare. Intresset för böcker har givit honom bland annat en samling på över 200 böcker om egyptisk fornhistoria. Sedan samlar han också stenar.

– Jag har en förkärlek för porfyr, Dalarnas landskapssten. Den finns i många olika sorter, färger och utseenden och det är en av de hårdaste stenarna. På en skala 1-10 så är det siffran 7, att jämföras med diamant som är 10, berättar Crister.

Porfyren har brutits och slipats exklusivt och gjorts speciellt i stora pjäser, men även mindre prydnadsföremål, på 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet.

Cristers stensamling i hemmet i Falun blir större och större:
– Mest är det ju vanlig råsten, men jag har även en del som är slipat i form av prydnadsföremål. Bara min porfyrsamling väger flera hundra kilon!


Mångsysslare
Crister Gustafsson har haft en mängd olika yrken. Förutom åren som idrottskonsulent på SIBF:s kansli och som chefredaktör för tidningen Svensk Innebandy har det blivit en del andra kontorsjobb men även arbeten inom sjukvård och handel. Andra yrken som Crister har haft är pizzabagare, stenslipare, flyttkarl, brevbärare, grillkökskock och fabriksarbetare i olika former.


Författare: Klas Pettersson