2006-11-09 11:46

En månad kvar till Finnkampen

Det här veckoslutet är alla våra fyra landslag i farten. Idag är det också precis en månad kvar till Finnkampen, då landslagen beger sig till Umeå för att försöka slå Finland. Vi har intervjuat Harry Mukka som är projektledare för Finnkampen.

Lördagen den 9 december spelas Finnkampen i Umeå. innebandy.se har intervjuat Harry Mukka på Västerbottens Innebandyförbund. Han är projektledare för arrangemanget.

Finnkampen spelas i Umeå i år. Hur kommer det sig?
– Vi är oerhört glada över att SIBF gett oss förtroendet att stå som värd för arrangemanget. Det är bra för sportens fortsatta utveckling att vi får se internationella toppmatcher på nya platser i landet. Vi jobbar för att stärka sporten ytterligare och kommer att även i fortsättningen söka stora arrangemang. Innebandyn är oerhört stark i Umeå, vi har idag tre elitserielag och ett tiotal spelare i olika landslag. Enbart i Umeå har vi cirka 200 ungdomslag och totalt har vi i distriktet omkring 350 lag. Publikintresset är också bra, både IBK Dalen och Iksu ligger i topp i elitseriens publikliga så det känns naturligt att få Finnkampen till Sveriges innebandyhuvudstad.

Nu är det en månad kvar till Finnkampen. Hur går arbetet inför arrangemanget?
– Mycket bra, men det är oerhört mycket att göra. Nu går vi in i verkligt hektisk period. Marknadsföringen kommer att bli allt intensivare ju närmare vi kommer och just nu justerar vi lösningar med våra samarbetspartners så att de syns på ett bra sätt. Samtidigt förbereds det praktiska med arbetet på arenan, det krävs mycket mycket folk för att genomföra arrangemanget. Just nu tittar vi på en möjlighet att i samband med Finnkampen pröva en ny underlagsmatta som vi kan använda i kommande arrangemang.

Dalen och Iksu är ju kända för bra arrangemang. Vad kan publiken förvänta sig för arrangemang av Västerbottens IBF?
– Det är riktigt att vi Umeå är bortskämda med fina arrangemang. Både IBK Dalen och Iksus egna arrangemang ligger i svensk toppklass, och deras gemensamma arrangemang i SkyCom förra året var lyckat. Med erfarenhet från dessa kommer vi att höja ribban ytterligare. Utan att gå händelserna i förväg kan jag säga att vi kommer att jobba med ljus på ett nytt sätt.

Är intresset stort bland Umeåpubliken? Utifrån landet?
– Ja, det är det. Det är mycket ”innebandysnack” just nu. Förköpet började lite trögt men nu börjar det rulla på rätt bra. Vi ser att biljetter köps lagvis och har en del förfrågningar utifrån landet.

Landskamperna spelas i hockeyarenan SkyCom Arena. Hur är den arenan lämpad för innebandy?
– För att vara en hockeyarena så är den mycket bra. Publiken kommer nära så det blir bra tryck och stämning. Arenan är också nyligen renoverad för cirka 15 miljoner och fått en del ny teknik och nya stolar så publiken sitter också bra. Enda problemet är att det är is dagen före!

Vad händer i Umeå kring arrangemanget ?
– Som sagt, marknadsföringen ökar nu, vi kommer också att ha en del events på stan. Förutom arrangemanget i arenan jobbar vi bland annat på en ”Floorball Night” under kvällen. Följ utvecklingen på hemsidan, den kommer att förnyas hela tiden.

Varför ska man gå och se Finnkampen?
– Man ska självklart alltid ta tillfället i akt och se idrott på högsta nivå, särskilt landskamper. Nu har vi chansen att se den bästa innebandy som finns, det är ju innebandyvärldens giganter som möts. För de som inte redan är innebandyfrälsta är det ett gyllene tillfälle att bekanta sig med framtidens sport och för alla oss andra blir det en riktig högtidsstund. Kvällen avslutas ju med en repris av VM-finalen.

Mer info om Finnkampen hittar du på www.innebandy.se/finnkampen

Författare: Charlotte Ekman