2017-05-19 06:25

Målet: Få flera kvinnor att idrotta


Natahlie Höglander. Foto: Privat

Nathalie Höglander är en av tolv kvinnor som medverkar i nätverket #IBkvinnorleder det här året. Hon var med och bildade Tvåstads Kvinnlig idrottsklubb – något som verkligen behövdes, enligt henne.
- Vår målsättning var att fler kvinnor ska välja att idrotta, säger hon. 

Våren 2015 såg Nathalie Höglander och en till spelare i hennes förra klubb att det fanns potential för ett damlag i en hög division i Trollhättan och Vänersborg. Men det krävdes ett samarbete mellan städerna för att lyckas.

- Vi såg även att det fanns flera elitlag i regionen, men inte något damlag. Kvinnorna och tjejerna behövde helt enkelt mer fokus. Så vår målsättning var att fler kvinnor ska välja att idrotta och få en spets, säger Nathalie Höglander.

Lösningen blev Tvåstads Kvinnliga idrottsklubb (KIK). Säsongen 2015/16 var den första, och redan då blev det två lag i division 2 och 3.

Hur reagerade Västergötlands innebandy när ni presenterade er idé?
- Det var väldigt blandade känslor i samband med att vi bildades. Vi kontaktade närliggande klubbar för att presentera vår idé. Min upplevelse var att det till en början togs emot positivt. Sedan har det funnits många åsikter, men i det stora hela uppskattas det att några väljer att lyfta tjejer och damer. Framför allt såg vi en stor förändring från att det endast fanns ett damlag i Vänersborg/Trollhättan till att det säsongen 2015/16 fanns tre anmälda seniorlag. Flera tjejer valde att ta upp sina karriärer, som de avslutade alldeles för tidigt, säger Höglander.

Inför den kommande säsongen har Tvåstads KIK sett ett ökat intresse bland flickor och damer som spelar innebandy, och flera har tagit kontakt med klubben för att se vad de gör.

- Vårt mål är att lyfta tjejer och kvinnor inom idrotten, där målet har varit både bredd och topp.

Nu är Nathalie Höglander med i Svensk Innebandys nätverk #IBkvinnorleder, där hon får träffa andra som också jobbar för jämställdheten inom innebandyn.

- Jag hoppas på att jag ska få mer verktyg hur jag i en ledande position kan arbeta, att bli tryggare som ledare och att våga arbeta för det jag tror på. Men det främsta jag ser är att få möta andra i liknande situationer, lära av andras erfarenheter och att peppa varandra.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>