2013-06-12 08:05

TV4: ”Självklarhet att sända alla Sveriges matcher”

Under säsongen som gick skrev Svensk Innebandy ett nytt TV-avtal med TV4 som gäller till och med 2016. Innebandy.se har tagit ett snack med Elin Ahnberg som är programchef för TV4 Sport & TV4 Sport Xtra – om säsongen som var och om framtiden.

Summera den gångna innebandysäsongen från TV4:s håll?
- Säsongen 2012/2013 slog vi tillsammans med Svensk Innebandy flera rekord kring TV-bevakningen. Vi sände totalt 38 matcher, fördelat på fler cuper, serier och tävlingar. Det är fler än någonsin tidigare. Vi hade ett uttalat mål att sända mer internationell innebandy vilket vi också gjorde och det skapade ett stort intresse kring VM. Tittarsiffran för VM-finalen i TV4 (387 000 tittare) var den näst högst någonsin. Även damernas SM-final slog tittarrekord med fina 179 000 tittare. Totalt sett är jag väldigt nöjd med förra säsongen. En stark grundbevakning toppad med starka finaler.

Hur ser du på 2013/14?
- Jag ser fram emot att bygga vidare på vårt internationella fokus där vi har chans att bygga landslagen och landets bästa klubblag. Vi kommer att fortsätta satsa vidare på många matcher från serien tillsammans med bevakning av VM och förhoppningsvis ett nytt svensk VM-guld. Vi kommer också redan den här säsongen att börja ladda inför VM på hemmaplan i december 2014, både att skapa intresse och att bygga det kommande VM-laget i våra sändningar.


Programledare Ida Björnstad och expertkommentator Conny Vesterlund. Foto: Per Wiklund.


Vad kommer att hända då när det gäller antal matcher, kommentatorer/programledare och fokus, internationellt?

- Vi har inte satt exakt schema för sändningarna, men jag räknar med att vi hamnar på ungefär samma antal matcher från Svenska Superligan tillsammans med matcher från både VM, Champions Cup och Euro Floorball Tour.

TV4 blir host broadcaster av VM i Göteborg 2014, hur känns och vad innebär det?
- Mästerskap på hemmaplan är alltid stort. I praktiken innebär ju det en bredare publik och ett större intresse och vi har chans att nå ut till fler tittare. Att vara host broadcaster innebär att vi på TV4 ansvarar för att producera alla matcher som vi eller annan broadcaster ska sända. Det innebär också att TV4 är med på ett tidigare stadium i planeringen än vanligt och är med och utvecklar TV-produktionen så att innebandyupplevelsen ska bli så bra som möjligt.

Det är klart att samtliga svenska matcher sänds från hemma-VM, vad säger du om det?
- Det är en utveckling i helt rätt riktning och jag ser det som en självklarhet att vi ska visa alla Sveriges matcher på ett hemmaplans-VM. Jag hoppas och tror att det här mästerskapet kommer att bli innebandyns bästa någonsin, både för svenska TV-tittare och publikt.

Författare: Sebastian Nurmi


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>