2018-01-11 15:00

Tre debutanter i herrlandslagets VM-kvaltrupp


Omar Aldeeb, Joel Dagman och Alexander Hallén får göra landslagsdebut. Foto: Per Wiklund

Tre debutanter finns med i herrlandslagets trupp till VM-kvalet i slovakiska Nitra 31 januari-4 februari. Faludoun Omar Aldeeb och Alexander Hallén, och Linköpings Joel Dagman, får chansen att visa upp sig.
- De står för ett modernt sätt att spela innebandy där farten är den gemensamma nämnaren, säger förbundskapten Mikael Hill. 

Se VM-kvaltruppsläppet i videoformat på innebandy.se/tv

I december spelar Sveriges herrlandslag VM i Prag, men först väntar VM-kvalet i Slovakien. Dit har Mikael Hill tagit ut 2 målvakter och 18 utespelare.

- Det finns två fokus med den här truppen. Det ena är naturligtvis till VM i december där vi har blicken på vilka som är mest aktuella i dagsläget. Vårt perspektiv har varit att hitta potentiella framtida VM-spelare. I den uttagna truppen har vi med en ganska stor del av dem vi kallar stomme i landslaget. Men vi har också fokus på dem som knackar på dörren. Alla har så klart chansen på VM, men de är också med för ett framtidsperspektiv. Spelare som har mycket att erbjuda och i framtiden förhoppningsvis ska få en bärande roll i landslaget, säger Mikael Hill.

Tre nya SSL-spelare får stifta bekantskap med landslaget i VM-kvalet. Det är Faluns Omar Aldeeb och Alexander Hallén, och Linköpings Joel Dagman. Noterbart är att ingen av spelarna har gjort U19-landskamper sedan tidigare.

- De står för ett modernt sätt att spela innebandy där farten är den gemensamma nämnaren. Det uttrycker de i sitt sätt att spela, säger Mikael Hill. (Nedan kommenterar Hill de tre debutanterna ytterligare.)

I VM-kvalet ställs Sverige mot Frankrike, Tyskland, Slovenien och Slovakien. De två främsta lagen kvalificerar sig för VM, plus de två bästa treorna från sammanlagt fyra grupper.

- Det blir fyra matcher där vi ska vara det spelförande laget i relativt stor utsträckning. Sverige mötte Tyskland i kvartsfinal i senaste VM. Det är de och Slovakien som ska vara de främsta motståndarna, säger Hill.

Spelschema, VM-kval
Frankrike-Sverige, 31 januari 16.00
Sverige-Tyskland, 2 februari 19.00
Sverige-Slovenien, 3 februari 13.00
Slovakien-Sverige, 4 februari 15.00 

Sveriges VM-kvaltrupp

Målvakter
Måns Parsjö-Tegnér, IBK Dalen                        
Jon Hedlund, Pixbo Wallenstam IBK

Utespelare
Omar Aldeeb, IBF Falun
André Andersson, Växjö IBK
Casper Backby, IBF Falun
Joel Dagman, Linköping IBK
Rasmus Enström, IBF Falun
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Tobias Gustafsson, Storvreta IBK
Alexander Hallén, IBF Falun
Kasper Hedlund, Mullsjö AIS
Emil Johansson, IBF Falun
Markus Jonsson, Växjö IBK
Robin Nilsberth, Storvreta IBK
Kim Nilsson, FBC Kalmarsund
Sebastian Palmqvist, Mullsjö AIS
Ludwig Persson, Växjö IBK
Johan Samuelsson, Unihockey Tigers Langnau
Albin Sjögren, Storvreta IBK
Rasmus Sundstedt, HC Rychenberg 

Mikael Hill kommenterar debutanterna:

Omar Aldeeb, IBF Falun
- Han har gjort en kometkarriär i Svenska Superligan. Han hade bara en seriematch förra året och spelade sedan till sig till ett SM-guld. Han har under hösten hunnit ta sig igenom en lite stapplig start sett till hur det förväntades se ut, men var med i Champions Cup och vann. Omar har varit väldigt bra under vintern. Han är snabb, har bra spelsinne och är en bra målskytt. Han är redan en viktig pjäs i Falun. 

Alexander Hallén, IBF Falun
- Han är en arbetshäst som har vunnit ett antal SM-guld. Sett till förväntningarna på den truppen Falun har har Alexander varit den formstarkaste hela säsongen. Han har gått väldigt bra en längre tid. Han bidrar med fart, energi och en hel del mål. Han har ett steg som är internationellt som kommer att bli roligt att se. 

Joel Dagman, Linköping IBK
- Joel är en kille som jag har följt lokalt i Jönköpingstrakten i många år. Sedan gick han till Linköping och spelade forward fram till den här säsongen då han gick ner på backen och fick ett jättelyft. Det är en Emil Johansson-typ som är väldigt bollsäker. Han följer ofta med i anfallen och är jätteintressant offensivt, där han har tagit jättekliv i och med positionsbytet.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>