2013-01-17 09:15

Förslaget om kvalstreck

För några dagar sedan kunde du läsa om Tävlingsutskottets förslag till kvalspel. Innebandy.se har fått en pratstund med SIBF:s tävlingskonsulent Michael Leimer som förklarar bakgrunden och innehållet i förslaget.

Hur kom förslaget till från första början?
- I november fick Förbundsstyrelsen uppdraget av Tävlingskongressen att utreda frågan gällande kvalspel i förbundsserierna. Förbundsstyrelsen beslutade att lämna uppdraget till Tävlingsutskottet som nu har kommit med ett förslag.

- Anledningen till att det var uppe på Tävlingskongressen var för att man vill ha serier som lever längre in på säsongen, att fler lag ska ha möjlighet att bli inblandade i kval. Ett antal föreningar har även uttryckt att det rent ekonomiskt kan ge fördelar med kvalmatcher.

Varför ser förslaget ut som det gör?
- Upplägget gör att fler lag är inblandade i kval uppåt, eller så kallade positiva kval. Dessa kval skall förhoppningsvis generera ett stort intresse. Man möter lag från samma serie vilket innebär att chansen till lokala kval ökar. Det är bra dels för att hålla nere resekostnaderna och dels för att lokala kvalmatcher kan bli mer uppmärksammade och publikdragande.

Kan du kort beskriva de största förändringarna?
- Vi frångår principen att ettan går upp direkt, som tidigare funnits i herrallsvenskan och herrarnas division I. Det spelas inte någon kvalserie i kvalet till damernas SSL, den tas bort. Istället spelas den i form av playoffmatcher där lagen möter varandra i bäst av tre möten. Samma upplägg gäller för SSL herr och allsvenskan.  Serieettan får fördelen att välja motståndare samt hemmaplansfördel i avgörande match.

- Det finns vissa skillnader mellan förändringarna på dam- och herrsidan. Dessa beror i första hand på det seriesystem som vi har idag. Största skillnaden är att det är färre lag från varje damer divison I-serie som kvalar, endast två eftersom det finns tre division I-serier. Dessutom så kvalar även fortsättningsvis ett lag från SSL Dam.

- I damernas division I flyttas tre lag per serie ned istället för som tidigare fyra. Detta har varit en efterfrågad förändring.

Vilka svårigheter har funnits med att ta fram förslaget?
- Kvalspel måste genomföras under en begränsad tid på våren vilket gör att vi inte kan ha allt för omfattande kval. Tidsaspekten har vi fått ta hänsyn till när vi lagt förslaget, likaså det nuvarande seriesystemet.

Vad hoppas ni uppnå med förslaget?
- Vi hoppas att serierna lever längre fram på vårkanten och att kvalmatcherna drar till sig ett stort intresse både från publik och media.


Här hittar du förslaget om kvalspel för säsongen 13/14 och framåt (PDF).


Kontaktperson: Michael Leimer
Författare: Oskar Hansson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>