2008-01-07 08:49

Förbundskaptenerna kommenterar

Under distriktslags-SM fick innebandy.se ett par intervjuer med förbundskaptenerna för de båda U19-landslagen. I intervjuerna får man bland annat reda på vilka lag som imponerat mest på dem under turneringen.

Först så snackade vi med förbundskaptenen Jan Gustavsson och den övriga landslagsledning för U19-landslaget för herrar:

Vilka är era arbetsuppgifter här på distriktslags-SM?
– Vi kollar efter spelare som vi tycker har potential att bli U19- och sedan även A-landslagsspelare. Vi kollar allt möjligt som klubbteknik, hur man behandlar bollen, spelförståelse och hur bra överblick man har över spelet.

– Vi är väl medvetna om att det finns personer som har en senare utveckling men generellt så brukar man redan nu kunna se vilka som har potentialen. Vi är sammanlagt 4 observatörer från U19-landslaget för herrar som är här under distriktslags-SM.

Vilka lag har imponerat mest på er under årets turnering?
– Om vi börjar med finallagen Stockholm och Gästrikland så är det lag som spelar en innebandy som vi som förbundskaptener tycker om. De sätter fart på bollen och alla spelare i laget är med och deltar i det offensiva spelet. Om de förlorar bollen så försöker de också stressa motståndaren till misstag för att vinna tillbaka den.

– Om man ser till Gästrikland så är det ett relativt litet distrikt men de brukar faktiskt kunna ställa upp med ett bra lag. De har några klubbar i distriktet som har riktigt bra ungdomsverksamhet. Föreningar och föräldrar gör ett fantastiskt bra jobb där och Gästriklands pojkar har verkligen visat upp en härlig innebandy under helgen!

– Utöver finallagen har Gotland som nu är med igen för första gången på rätt så länge imponerat på mig. De har försökt att verkligen spela innebandy och visat att de har en tanke med hur de spelar.

– Bohuslän-Dal är ett lag som visat kämparglöd. De var väldigt nära att ta sig vidare från en väldigt svår grupp med lag som Uppland, Skåne och Västerbotten.

– Halland är ett annat lag som återigen visar att de är ett lag att räkna med. De spelar en rolig och offensiv innebandy.

– Skåne är ett annat lag som har några riktigt bra spelare och som visat att de har potential. De fick dock inte riktigt allt att stämma under turneringen.

– Man måste dock tänka på att olika lag har olika förutsättningar för att kunna lyckas och vi vet att alla lag och spelare gör sitt yttersta och engagemanget under en sådan här turnering är otroligt!


Stockholm i rött anfaller mot ett väl samlat Göteborgsförsvar i semifinalen.
Foto: Johan Norberg


Sedan fick innebandy.se även en intervju med förbundskapten Marcus Holm och den övriga lagledningen för U19-landslaget för damer:

Vad betyder distriktslags-SM för ditt arbete som förbundskapten för U19-landslaget?
– Jag skulle nog vilja säga att distriktslags-SM är 90 % av laguttagningen till U19-landslaget. Det skall dock sägas att det första som har varit nu, för 15-åringar är mer scouting då vi kollar på potentiella spelare. Det andra för 17-åringar är mer uttagning.

Vilka lag har imponerat mest på dig under distriktslags-SM?
– Stockholm har växt in i turneringen blivit starkare och starkare under turneringens gång. De har bra bredd i truppen och har tre femmor som kan skapa lägen. De har inga svaga lagdelar i laget.

– Västerbotten har visat aggressivitet över hela banan. De har en bra organisation och ett bra taktisk upplägg för hur de t ex ska spela försvarsspel. De visar också prov på en enorm kämparglöd och vilja.

– Dalarna och Värmland är de lag som uppvisat bäst passningsspel under turneringen. De är också bra organiserade.

– Hemmalaget Västmanland har visat prov på bra intensitet i spelet och är en riktig lagmaskin.

Vad är det roligaste med jobbet som förbundskapten för U19-landslaget?
– Det roligaste är att få jobba med landets både mest motiverade och talangfulla spelare. Vi får jobba med de bästa och man träffar hela tiden mycket innebandyfolk och delar erfarenheter med dem.


Västerbotten i blått tekar mot "hemmalaget" Västmanland inför sudden death i semifinalen. Foto: Johan Norberg


Författare: Johan Norberg

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>