2015-08-24 12:02

Så var RIG Umeås resa till Czech Open


Foto: Per Wiklund

RIG Umeå var på plats i Prag för att spela Czech Open under försäsongen. Svensk Innebandy tog ett snack med ledare Peter Hörnsten.

Hur var det i Prag?
-
Jo då, det var som vanligt en händelserik och spännande vecka. Vi har 16 nya spelare som för första gången anslöt till RIG som fullvärdiga elever. En stor del av syftet med resan är att de nya ska få komma in ordentligt i gemenskapen före den riktiga skolstarten. Här kan jag inte nog lyfta fram arbetet som de äldre eleverna gör. Vi har fått en kultur på RIG där de äldre ser det som en självklar uppgift att få in de nya.

Och det var ganska varmt på plats, eller hur?
- Jag har nog aldrig varit med om en så påtaglig värmebölja. Det var varmt ute, det var varmt inne – på dagen, på kvällen, på natten...

Berätta om upplägget för era två lag.
- I Czech Open spelade tjejerna i Damelit-klassen med blandat resultat. Vi fick i alla fall rätt hyfsad ordning på spelet mot slutet. I den sista matchen behövde vi slå Dalen i för att gå till kvartsfinal på deras bekostnad. Trots en stark insats räckte det bara till 1-1. Killarna spelar i klassen under Elit och gjorde en stark insats resultatmässigt. Även deras insatser spelmässigt var upp och ned såklart, men genom vinster i rätt matcher, och en grym insats i framför allt kvartsfinalen, kunde vi ta oss ända till semifinal. Där var vi på vippen att hämta in 0-4 mot slutliga vinnarna, tjeckiska Sokol Pardubice. Nu blev det 3-4 och en bronsmedalj.

Över huvud taget, var det en lyckad tripp?
-
Ja, men nu är alla tröttkörda så det är skönt att komma hem till Sverige. Vi har väldigt intressanta 99:or i kombination med de redan etablerade, så nu längtar vi till att få sätta i gång med arbetet på hemmaplan.

Apropå nya elever, hur påverkas era uttagningar av att SDF-SM ändrar ålder från 15 till 16 från och med i år?
-
Det blir som att starta om hela uttagningsapparaten på nytt. Vi vet faktiskt inte säkert hur vi kommer vilja ha det i framtiden utan provar oss fram i år med en ny modell.

Kan du beskriva den?
-
Ja, vi kommer att lägga våra resurser på Swedish Floorball Youth Camp-lägret i Umeå. Vi hoppas och vill att de som är nyfikna på RIG söker lägret här uppe och det får gälla som första steget i uttagningen. Vi kommer att kunna få en bra överblick över alla spelarna på det lägret – till och med bättre än normalt på ett SDF-SM. Sedan är vi ju medvetna om att alla RIG-intresserade inte kommer att vara i Umeå, en del kanske inte anmäler sig till lägret alls, och i för dem blir scoutingen lurigare. Vi får lösa det också så klart. Sedan samlar vi cirka 25 killar och 25 tjejer hos oss på Dragonskolan för de slutgiltiga uttagningarna. För dem har vi ett bra koncept och ändrar inte på något.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>