2012-04-04 14:03

Truppen till U19-VM

I maj spelas U19-VM för damer i Slovakien. Nu har förbundskaptenen Marcus Holm offentliggjort den svenska VM-truppen.

Stommen i VM-laget känns igen från det lag som Sverige mönstrade i Finnkampen. De nya spelarna sedan den truppen är Lovisa Frisk, Therese Linde och Caroline Deutgen, alla med tidigare erfarenhet från U19-landslaget. Holm beskriver laget som en grupp elittänkande individer som gör allt för att vinna.

– I Finnkampen var det jämnt mot Finland, men gruppens och individernas mognad gjorde att vi drog det längsta strået. Våra vinnarskallar var avgörande i den segern.
Som ett led i att utveckla spelarna har de fått individuella utvecklingspunkter att jobba med i sina klubblag under säsongen, något som gett resultat.

– Spelarna har höga fysvärden och är mer vältränade än någon annan svensk U19-trupp.  På vissa delar av snabbhetstesten ligger vi före damlandslaget och på konditionsvärdena ligger vi strax under. Vi märker av en stolthet hos spelarna, de vill utvecklas och bli elitidrottskvinnor, poängterar Holm.

Lagets goda fysikvärden gör det möjligt att spela med mycket rörelse, såväl med som utan boll. Något som de blågula ska dra nytta av i VM.

– Vi ska spela energifyllt och ta mycket löpningar för varandra i anfallszonen. Vi ska sätta hög press på motståndarna, säger Holm.

En förändring jämfört med tidigare U19-damlandslag är att de stora stjärnorna saknas i truppen. Exempelvis finns det ingen spelare i truppen som återfinns bland elitseriens 50 främsta poängplockare, något som inte nödvändigtvis är negativt, menar Holm.

– Det blir extra viktigt att alla spelare tar ett offensivt ansvar och kliver fram. Vi har starka individer och ett starkt kollektiv, så jag är övertygad om att spelarna kommer att göra det.

U19-VM spelas 1-5 maj i Slovakien där Sverige ska försvara sitt guld från 2010. Finland får ses som den största konkurrenten. En nation som Sverige har ett mentalt övertag på historiskt, inte minst efter 3-2-segern i Finnkampen senast.

– Det var en viktig seger. Dels höll vi kvar vinnarkänslan i laget och dels känner finskorna än en gång att vi är jobbiga att möta. Nycklarna till att gå hela vägen i VM är att vi vågar ta individuella initiativ och hotar motståndarnas box.Foto: perwiklund.se


Truppen

Målvakter
Lovisa Frisk, Södertälje IBK
Beverly Smedenäs, Malmö FBC

Utespelare
Therese Andersson, Djurgårdens IF IBF
Stephanie Boberg, FBC Engelholm
Elin Gabrielsson, FBC Uppsala
Caroline Hadelund, Jönköpings IK
Therese Linde, Malmö FBC
Dragana Mrksic, KAIS Mora IF
Caroline Sundbye, Kais Mora IF*
Adina Augustsson, Hagfors IF
Caroline Deutgen, RIG Umeå IBF
Cornelia Fjellstedt, RIG Umeå IBF
Tilda Flodell, Rönnby IBK
Natalie Jakobsson, RIG Umeå IBF
Amanda Johansson Delgado, FBC Uppsala
Frida Rydfjäll, IKSU
Matilda Sjödin, RIG Umeå IBF
Evelina Sparf, FBC Uppsala
Felicia Tiri, Olofströms IBK
Amanda Öhman, IBK Dalen

* = ersättare efter återbud


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>