2012-04-29 14:43

Sverige utklassade världsmästarna

Ett effektivt Sverige fick drömstart mot Finland när lagen skulle göra upp om Euro Floorball Tour-segern i Bern. 3-0 efter första perioden och det hämtade sig aldrig världsmästarna ifrån, det blev till slut svenska utklassningssiffror, 10-3.

Förbundskapten Jan-Erik Vaara kommenterar de chockerande stora siffror till Sverige så här:

- Det var två extremt trötta lag som möttes och vi hanterade situationen bättre än Finland. Men vi är helt medvetna om att de fortfarande är ett lag med fantastiskt spel, vi hade problem långa stunder.

Det var en tät och intensiv första period. Upprinnelsen till 1-0 efter knappt sju minuter var ett boxplay som Sverige klarade på bästa sätt. Först genom smart spel av bland andra Mattias Wallgren. Sedan genom Henrik Stenberg och Johan Samuelssons hungriga inställning. De slet åt sig en kontringschans som tvingade fram Finland till att ruffa i målchansögonblicket. Straff och Kim Nilsson var iskall när han rullade in sitt sjätte (av totalt åtta) mål i turneringen.

Lagen utbytte sedan chanser. Patrik Jansson gjorde ett par viktiga och följsamma räddningar. Finnarna hittade sina luckor främst på vänsterkanten och fick ett par frilägen. Svenskarna skapade också, bland annat Kim Nilsson. När man slog till kom två mål med 17 sekunders mellanrum. Rasmus Sundstedt rundade den finska målburen och släppte in bollen till Jonas Svahn precis vid stolpen, 2-0. Och så bjöd Johan Samuelsson, Henrik Stenberg och Patrik Malmström (i den ordningen) på en fin kontring där Stenbergs assist från högra till vänstra stolpen i fart var en delikatess. Sverige höll sedan 3-0 perioden ut tack vare att Patrik Jansson motat ett skott centralt med axeln tätt vid hans högra kryss.

Kim Nilsson fick redan efter 2.26 i andra perioden ett friläge som han förvaltade genom att dra målvakten och lägga in 4-0. Det sänkte Finland totalt. Ytterligare tre mål rasade in i mittperioden. Vid 7-0 hade Finland valt att plocka målvakten när båda lagen hade en man utvisad. Det innebar att när Jesper Berggren väl fick tag på bollen hade han inga problem att lyfta in bollen i öppen kasse.

På lördagen tappade Sverige 7-1 till 7-6 i den sista perioden mot Tjeckien. Det behövde Jan-Erik Vaara aldrig vara orolig för mot Finland. Sverige tryckte in tre bollar ytterligare innan Finland reducerade tre gånger om.

- Avslutningseffektivitet och en tätare målvakt i den här matchen avgjorde. Vi har fortfarande en del att gnugga på i samtliga delar av planen. Men det är klart det är väldigt skönt att vinna, det är alltid skönt, säger Jan-Erik Vaara och fortsätter:

- Spelarnas kvalitéer kom fram lite mer i den här matchen jämfört med de första två. De tog för sig och visade att det är stenhård konkurrens om VM-platserna.

Straffläggningen vann Sverige med 3-2 och därmed knep man alla 12 poäng i Euro Floorball Tour och tog hem turneringen överlägset.

Matchfakta: Finland-Sverige 3-10 (0-3, 0-4, 3-2)
Första perioden:
0-1 (6.48) Kim Nilsson, straff
0-2 (16.38) Jonas Svahn (Rasmus Sundstedt)
0-3 (16.55) Patrik Malmström (Henrik Stenberg)

Andra perioden:
0-4 (2.26) Kim Nilsson (Mattias Wallgren)
0-5 (8.12) Johannes Larsson (Alexander Galante Carlström)
0-6 (11.41) Rasmus Sundstedt (Kim Nilsson)
0-7 (17.38) Jesper Berggren

Tredje perioden:
0-8 (3.03) Robin Nilsberth (Mattias Wallgren)
0-9 (4.22) Kim Nilsson (Patrik Jansson)
0-10 (9.00) Johannes Larsson (Rasmus Enström)
1-10 (11.33) Esa Jussila (Lauri Kapanen)
2-10 (17.05) Petri Kauko (Janne Lamminen)
3-10 (19.15) Mikael Järvi (Janne Lamminen)

Utvisningar:
Finland: 5x2 min. Sverige: 2x2 min. 

Straffläggning:
Miko Kailiala – mål
Rasmus Enström – mål
Tommi Aro – miss
Kim Nilsson – mål
Otto Tikka – mål
Henrik Stenberg - mål
Sverige vann straffarna med 3-2 och får en bonuspoäng i EFT. Det innebär att svenskarna tog full pott och vinner turneringen med sina tolv poäng.


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>