2009-04-23 16:15

Från Schweiz till Piteå

Efter att ha förlorat tre raka finaler under säsongen fick Mattias Wallgren äntligen sin triumf när han vann det schweiziska mästerskapet. Nu laddar landslagsmannen om inför World Challenge i Piteå.

Förlust i VM-finalen, europacupfinalen och den inhemska cupfinalen – ett dystert facit för landslagsbacken Mattias Wallgren som den gångna säsongen spelat i schweiziska SV Wiler-Ersigen.

Men till slut kom revanschen. Wallgren fick nämligen vara med och vinna det schweiziska mästerskapet – Wiler-Ersigens femte titel på sex år – efter fem tuffa matcher mot Tigers Langnau.

– Vi fick avsluta på ett bra sätt, det var verkligen roligt. Under säsongen har vi varit med i både europacupfinalen och den inhemska cupfinalen men tyvärr förlorat båda, men det är ändå bra av ett klubblag att ta sig till tre finaler på en och samma säsong, säger Mattias Wallgren.

SM-finalen i Globen är höjdpunkten i Sverige, blir det annorlunda i Schweiz med tanke på att finalen avgörs i bäst av fem matcher?
– Det blir inte samma sak som finalen i Globen, men när man har fem matcher så är det bästa laget som vinner, inte laget som har en bra dag. Men den femte och avgörande matchen var slutsåld och matchen visades på tv, så jag tycker det var stort det också. 

Vad säger du om din personliga säsong i Schweiz?
– Första halvan av säsongen var en inskolningsperiod med att lära sig språket, spelsystemet i laget samt lära känna alla lagkamraterna. Efter jul och efter VM har det bara gått bättre och bättre tycker jag.

Och du har bestämt dig för att stanna också?
– Jag känner att jag vill spela där ett tag till. Jag behärskar inte språket fullt ut och jag har precis lärt känna mina lagkamrater, så jag känner inte att jag är riktigt färdig med Schweiz än.

 

Landslagsbacken Mattias Wallgren trivs med sin tillvaro i Schweiz och spelar där även nästa säsong. Foto: Bildbyrån.  


Mattias Wallgren tycker att klassen på schweizisk innebandy är ganska bra, även om bredden ännu inte finns.

– Jag skulle säga att tre eller fyra lag som skulle kunna spela i Svenska Superligan utan att göra bort sig, men skillnaden mellan toppen och botten är stor. Det sämsta laget vann bara en enda match under hela säsongen.

Hur är publikintresset då?
– Publiksnittet är inte i närheten av vad det är i Svenska Superligan. Jag tror vi hade bäst publiksnitt och vi hade i snitt 600 personer per match. Å andra sidan är det inte lika stora hallar i Schweiz så det känns inte lika tomt här som det hade känts i Sverige. Dessutom finns det en annan kultur bland fansen. I Dalen var det en ganska tyst publik, här är det kobjällror, trummor och megafoner, och således mer liv på läktarna.

Nu är guldfirandet i Schweiz över för tillfället, och Mattias Wallgren laddar om inför landslagsuppdraget i World Challenge i Piteå. För Wallgren blir det speciellt att spela i just Piteå, då han är ifrån Umeå.

– Jag är ju inte så långt härifrån så familj och vänner kommer att komma och titta på och då vill man göra så bra ifrån sig som möjligt, men det vill man ju alltid, menar Wallgren.

Vad vill du prestera i turneringen då?
– Jag har väl inga resultatmässiga mål utan jag vill känna mig nöjd med min insats. De största kraven ställer jag på mig själv. Är jag nöjd med mig egen insats så tror jag att landslagsledningen också blir nöjd.

Mattias Wallgren gjorde sin VM-debut i vintras, men var annars lite orolig för att försvinna ur landslagsdiskussionen i och med sin flytt till Schweiz.

– Jag kände att jag ville prata med Kent Göransson innan jag tog beslutet att flytta till Schweiz just för att jag var orolig att det skulle påverka mitt deltagande i landslaget. Han sade till mig att så länge jag bibehåller min nivå så spelar det ingen roll om jag spelar i Sverige eller Schweiz, och det kändes tryggt.

Och du har inte tröttnat på att vara med?
– Jag tycker det är skoj varje gång man får chansen att vara med så det är inga problem att motivera sig.

Sveriges trupp
Olofsson och Helgesson till landslaget
Kent Göransson inför World Challenge

Författare: Jonas Gustavsson


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>