2009-04-13 23:22

Falun till final

För första gången sedan SM-finalen flyttade in i Globen 2005 blir det en damfinal utan Iksu. Under påskhelgens sista kväll lyckades nämligen Falun fullborda skrällen och slå ut de regerande mästarna. Falun vann den avgörande matchen med 7-6.

Redan i semifinal 1 var Iksu nere för räkning men lyckades vända. Match 2 i fredags innebar seger för Falun och en avgörande match i Umeå.
Unga Melinda Folmerz gjorde 7-5 för Falun tre minuter från slutet. Målet gjordes i tom bur och var förstås mycket viktigt. Iksu lyckades reducera men närmare än 7-6 kom man aldrig.
 


Faluns damer har tagit sig hela vägen till SM-finalen i Globen. Foto: Lars Hjalmarsson/Arkiv.

 
Efter en inledning på seriespelet som inte var särskilt övertygande lyckades Falun avsluta grundserien desto bättre och klättrade upp till en slutlig fjärdeplats. I kvartsfinalen besegrades Endre i två rala matcher. Nu har man alltså även slagit ut Iksu – och satt punkt för deras långa svit av SM-finaler.

2005 flyttade SM-finalen in i Globen och det blev också starten för en lång Iksu-dominans. Tre guld och ett silver har det blivit under de fyra senaste säsongerna. Av 21 slutspelsmatcher mellan 2005 och 2008 förlorade Iksu bara en under ordinarie tid – mot Falun faktiskt.

Nu blir det alltså final mellan Balrog och Falun på lördag. Falun var senast framme i final för åtta år sedan men har aldrig lyckats lägga beslag på guldet.

Matchfakta
Allt om damernas SM-slutspel

Författare: Klas Pettersson


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>