2008-04-17 08:35

Rekord, sviter och milstolpar

Rekord kommer att slås och historia kommer att skrivas i Globen på lördag. Här har vi sammanställt siffrorna som gäller inför SM-finalerna.


Hemma men borta. Iksu har börjat känna sig hemma i Globen. Årets final är dock den första där man står som bortalag. Foto: Bildbyrån.
 

Damfinalen

 • Iksu spelar final i Globen för fjärde året i rad. I år är det dock första gången som man står som bortalag i finalen. Tidigare har man varit det av finallagen som har haft bäst grundserieplacering (trots att man själva inte har vunnit serien).
   
 • Om Balrog vinner blir man den klubb som har flest SM-guld på damsidan: fem stycken.
   
 • Publikrekordet för klubblagsinnebandy på damsidan sattes förra året. Då var det 10 092 åkådare som såg SM-finalen mellan Iksu och Rönnby.
   
 • Curt Söderström gör sin fjärde och sista säsong som tränare för Iksu. Samtliga fyra säsonger har avslutats med SM-final i Globen.
   
 • Balrogs tränare tränare Peter Lundin har tagit SM-guld som spelare och tränare med klubbens herrlag. Nu har han chansen till guld på sin nya position.
   
 • Iksu brukar vara det lag som drar på sig minst utvisningar. SM-finalerna är inget undantag och Iksu har fortfarande aldrig blivit utvisade i Globen.
   
 • Balrogs Hermine Dahlerus har gjort 60 mål i slutspelssammanhang och har sju mål upp till den som har gjort flest slutspelsmål, Carina Rosell. Av övriga finalspelare är det Sofia Ahlehjelm som har gjort flest slutspelsmål genom tiderna (24) följd av Martina Söderqvist och Amanda Wendelstig (23 var). 
   
 • Dahlerus är i en klass för sig även när det gäller SM-medaljer. Årets medalj är hennes trettonde och hon har chans att ta sin åttonde SM-medalj av ädlaste valören.

 • Iksu och Balrog har spelat i högsta serien samtliga 15 säsonger. Lördagens SM-final är dock första gången som de möts i slutspelssammanhang.
   

 
Herrfinalen

 • Om Warberg vinner finalen innebär det att de går obesegrade genom hela slutspelet. På herrsidan är det bara ett lag som har lyckats med det tidigare: Haninge tog 2000-talets första guld genom att vinna samtliga sju matcher i slutspelet.
   
 • Om AIK vinner blir man det första laget på herrsidan som lyckas vinna Europacupen (numer EuroFloorball Cup) och bli svenska mästare samma säsong. Före den här säsongen hade svenska lag tagit hem Europacupen vid tolv tillfällen – för att därefter missa SM-guldet.
   
 • Före årets slutspel var Christian Hellström den som hade gjort flest mål i slutspelssammanhang med sina 63 mål. Nu har han dock passerats av AIK:s Niklas Jihde (66) och Warbergs Mikael Holmer (64). Bland övriga finalaktörer märks Magnus Svensson med 51 mål och Conny Vesterlund med 44.
   
 • Publikrekordet för klubblagsinnebandy är tre år gammalt. 2005 var det 14 656 åskådare som såg SM-finalen mellan AIK och Warberg.
   
 • Om det blir guld för AIK kommer Niklas Jihde upp till karriärens fjärde SM-guld. Sedan tidigare är det bara fem spelare som har nått upp till så många guld (Thomas Brottman, Johan Davidsson, Anders Öhman, Christian Hellström och Michael Östlund).
   
 • Mest slutspelsrutin i finallagen har AIK:s Peter Fischerström. Lördagens match i Globen blir hans 79:e slutspelsmatch. Han har spelat sex slutspelsmatcher mer än jämngamle Örjan Skogström.
   

Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>