2007-04-16 16:55

Största skrällen i slutspelshistorien?

Caperio/Täbys bedrift att gå till final i herrarnas SM-slutspel är definitivt en av de största överraskningarna i SM-slutspelet genom tiderna.Även om herrarnas SM-slutspel har radat upp jämna matchserier och stor slutspelsdramatik genom åren, har det inte varit så vanligt med lagen som har skrällt hela vägen fram till final.


Genom att slå ut först AIK och sedan Pixbo har Caperio/Täby svarat för en av tidernas största slutspelsskrällar. Foto: Bildbyrån.


Nu när Caperio/Täby har nått Globen är det många som anser att det är SM-slutspelets största skräll någonsin. Det är naturligtvis svårt att jämföra skrällar från olika säsonger men här nedanför har vi tagit fram tre av de främsta finalskrällarna någonsin.

1995 - Kista IBK
Kista IBK var på väg att bli utslagna redan i kvartsfinalen av Jönköping men man tog sig till semi, där Nilsen, Östlund & Co såg till att besegra Sjöstad. Därefter blev det en stockholmsfinal. Fornudden vann mittenmatchen klart men Kista tog två sudden-segrar och Björn Eriksson blev hjälte i den avslutande finalen.

Kista IBK gjorde inte så många säsonger i högsta divisionen innan man gick in i Järfälla. Man tog guldet redan under sin andra säsong, vilket är en stor bedrift i sig. Överraskning eller inte? Kista vann grundserien (norra serien) den här säsongen och när slutspelet startade var man ett lag som inte kunde räknas bort.

1999 - Örnsköldsviks SK
Det här var säsongen som ser lite annorlunda ut i historieböckerna. Herrarnas elitsäsong avgjordes nämligen enligt ”bandymodellen” med grundserier före jul och därefter Superelit och Allsvenskan.

Sett till resultaten i grundserien rosade Örnsköldsviks SK verkligen inte marknaden. Lag kom sjua av åtta lag i den norra serien. Sedan började laget att vinna i Allsvenskan och gick bakvägen till slutspel. Man kvalade sig in i det riktiga slutspelet, där man ställdes mot Pixbo i kvartsfinalen. Pixbo hade spelat SM-final säsongen innan och var det bästa laget av alla i grundserien. Örnsköldsvik lyckades dock slå ut Pixbo, vilket var en stor knall. Sedan lyckades ÖSK även ta sig förbi Kista/Järfälla i semifinalen och var alltså framme i final – detta utan att ha vunnit en enda match efter ordinarie tid. Fyra sudden-avgöranden hjälpte Örnsköldsvik till finalen, där man dock själv åkte dit på två övertidsavgöranden mot Haninge.

2007 - Caperio/Täby FC
Före seriestart räknade expertisen Caperio/Täby som ett lag som eventuellt skulle kunna gå till slutspel. Det var först i den 19:e av 22 grundserieomgångar som Täby lyckades slå ett lag på övre halvan. Men i slutspelet har man fällt grundseriens två bästa lag, tillika fjolårets båda finallag. Först slog man ut AIK och därefter Pixbo.

Det som gör Caperio/Täbys bedrift extra anmärkningsvärd är att det är deras första slutspel någonsin. Ja, med Täby som hemkommun gör laget sin första elitseriesäsong över huvud taget.


Författare: Klas Pettersson