2007-04-04 12:17

”Innebandy blev det värsta jag visste”

En av Rönnbys stora profiler är landslagsforwarden Helena Lundqvist. Hon har en något brokig innebandybakgrund, men är nu i storform i damernas slutspel och högaktuell inför VM i maj. innebandy.se fick en intervju med Helena.

Du debuterade i A-landslaget när du var 19 år gammal, men sedan blev det tyst om dig, vad hände?
– Mitt mål var landslaget och jag var jätteglad över att komma med, men det blev för mycket innebandy. Jag tröttnade och innebandyn blev det värsta jag visste. I Falun hade vi dessutom väldigt många strikta regler, vi fick till exempel inte vistas i rökiga lokaler 48 timmar innan match och tränarna hade åsikter om det mesta. Jag sa alltid vad jag tyckte och blev snabbt det svarta fåret i laget, fick inte stöd av lagkompisarna fastän jag visste att de var lika kritiska till reglerna. Min sambo och jag ville flytta söderut och valet föll på Halmstad. Väl där kom suget efter innebandy tillbaka igen och jag började spela med Halmstad i elitserien. Lite oväntat blev jag gravid och vi ville komma närmare familjen så vi flyttade till Västerås som är min sambos hemort. Sju veckor efter förlossningen började jag träna med Rönnby och där har jag spelat sedan dess.

Fem år senare gjorde du landslagscomeback, vad har du förbättrat i ditt spel sedan dess?
– Jag tycker att det är mycket roligare med innebandy nu, vilket har gjort att jag har tränat mer och förbättrat min kondition och styrka. Det gör att det mesta i mitt spel har förbättrats och jag gör fortfarande många mål.

Vilken var känslan när du blev uttagen på nytt, denna gång under Jan-Erik Vaaras ledning?
– Jag blev glad men kände mig inte i form, jag visste att jag kunde mycket bättre. Många runt omkring blev förvånade och det är trist med folks synpunkter jämt. Tidigare ville jag så mycket med mitt spel och kände att jag måste prestera, men nu känner jag mig etablerad och spelar utan press.

Hur skiljer sig laget Rönnby från andra lag?
– Svarar med en klyscha, men det är alltid laget före jaget. Det finns inga divor i laget och vi har en bra sammanhållning. Vi är noga med att bjuda med alla på allt. Visst har det hänt att juniorer som har kommit upp inte har trivts, men jag har aldrig spelat i ett lag med så lite skitsnack.

Vilken är din roll i laget?
– Jag är ju en mamma som spelar innebandy, tiden är knapp och jag hinner inte alltid umgås med laget. De flesta i laget umgås dagligen. Jag är nog ganska anonym och min tränare Örjan Lindberg vill helst att jag tar mer ansvar.

Som forward har du förhållandevis många utvisningsminuter, är du en hetlevrad spelare eller är det bara otur?
– Tidigare var jag extrem, men jag har nog mognat som spelare efter att jag fick barn. Jag spelar hårt, aggressivt och alltid på gränsen, men jag gör medvetet inget fult. På sistone har jag tagit en del onödiga utvisningsminuter, till och med en femma.

Har du några funderingar kring VM?
– VM är en jättedröm för mig så jag hoppas att chansen att jag kommer med är stor. Jag skulle bli väldigt besviken om jag inte kom med, men nu koncentrerar jag mig på slutspelet och VM-spel är enbart bonus.


Helena Lundqvist

Född: 14 april 1981.
Position: Forward.
Poängfacit 2006/07: 37 poäng
(25+12) i grundserien.
Antal landskamper: 8.
Moderklubb: HSK Falun.
Aktuell: En av nyckelspelarna
för Rönnby när de inleder
semifinalspelet mot Balrog
på lördag.
 

På lördag möter ni Balrog i den första semifinalen. Hur tänkte ni när ni blev valda av Balrog?
– Det var ju inte oväntat och jag tänkte att de var dumma som inte valde Iksu. Vi kan spela dåligt mot sämre lag, men i ett slutspel lyfter vi oss och Balrog kommer att få det svårt mot oss.

Balrog har ångat på i serien och krossade Skellefteå i kvartsfinalen. Hur ska Rönnby stoppa Balrog?
– De skjuter mycket utifrån så det gäller för oss, liksom vi gjorde mot Pixbo, att täcka skott. Det är viktigt att vår målvakt har en bra dag och att vi får hål på deras målvakt tidigt.
Balrog är favoriter fastän jag inte tror att de är bättre än oss om vi spelar på topp. Vi är på något konstigt sätt fortfarande underskattade, men slår gärna ur underläge.

Vad har du får åsikter om Balrogs spel?
– De har många spelare som spelar för tufft och förhoppningsvis kan vi utnyttja vårt fina power-play. Jag har svårt att säga något bra om Balrog då jag sällan tänker några positiva tankar om dem… Det största hotet för oss är helt klart Fia, deras målvakt. Hon spelar bra under press och blir bättre ju mer hon har att göra.

Några ord om Rönnby inför semifinalen?
– Vi har visat många gånger att vi alltid kan jobba ikapp om det skulle behövas, hela laget har en enorm kämparglöd. Något som också är positivt är att alla i laget tror på sig själva och att alla vill avgöra matcherna. Ingen lutar sig emot någon annan, utan gör gärna jobbet själv. Ett stort plus är att vi har vår tränare Örjan, som är bra på att lyfta spelare både på planen och utanför. Han betyder oerhört mycket för oss och om Balrog, med deras spelarmaterial, hade haft Örjan i båset, hade de vunnit SM-guld lätt.

Tippa gärna slutresultatet på lördag!
– Jag hade rätt när jag tippade kvartsfinalerna och hoppas att jag har det även denna gång. Vi vinner med 4-2!På lördag klockan 17.00 spelas damernas första semifinalmatcher. Balrog-Rönnby direktsänds i SVT24. Falun-Iksu spelas samtidigt och Svenska Spel erbjuder nedanstående odds på lången:
Författare: Gittan Ahonen


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>